Hopp til hovedinnhold

Thonets stol

Le Corbusier sa “aldri har det blitt unnfanget noe mer elegant og bedre, noe mer presist i sin utforming og mer utmerket i sin funksjonalitet."

Arkitekten refererte til en relativt enkel stol som de fleste av oss sannsynligvis har sittet på uten at vi kanskje har reflektert så mye over det. Ofte forbindes den med kafélivet i Paris, og den er lett å finne hvis en kikker på de parisiske maleriene til August Renoir og Tolouse-Lautrec fra slutten av 1800-tallet.

Men stolen ble produsert i Wien av møbelsnekker og -designer Michael Thonet (1796-1871). Thonet skapte Konsumstuhl Nr. 14 i 1859. Siden 1830–årene hadde han eksperimentert og produsert møbler av bøyet tre og vunnet priser for det. Wienerstolen, som den ofte blir kalt i Norge, var en formidabel internasjonal suksess og ble kopiert av en mengde konkurrerende møbelfirmaer.

Metoden

Treet, vanligvis bøk, ble varmet opp til 100°C ved å bruke damp. Treet ble bøyd og formet ved å presse dem inn i kurvede stålformer. Etterpå måtte treet tørkes på 70°C i 20 timer. Stolen bestod bare av seks komponenter, pluss noen skruer og bolter.

Masseproduksjon

Den originale Thonet-stolen ble produsert i mer enn 50 millioner eksemplarer mellom 1859 og 1930. Siden arbeidet kunne utføres av ufaglærte arbeidere regnes Thonet som en av de første som masseproduserte møbler. Wienerstolen blir fortsatt produsert i dag og Thonets etterkommere i femte generasjon produserer fortsatt møbler.

Det finnes et tosifret antall Thonet-stoler fra siste halvdel av 1800-tallet i De kongelige samlinger. 
 

Mål 

Høyde: 93cm

Inventarnummer: DKS.031684
 

04.06.2012

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook