Hopp til hovedinnhold

Warwickurnene

Fra det engelske folk ble det gitt en storslått og omfattende gave til Dronning Maud i anledning kroningen 1906. Ved oppdekning av kongelige festbord er serviset fortsatt i bruk på Det kongelige slott.

Urnen er en av fire identiske urner som ble gitt til Dronning Maud ved kroningen i 1906 og ble, som det fremgår av innskriftene på fraktkistene gitt av ”her Father’s Subjects in her Native Country”. Sammen med urnene ble gitt to kandelabere, bestikk, tallerkener, saltstetter og brett. Gaven blir samlet omtalt som ”det engelske serviset” og består av mer enn 500 deler. Alle deler er i sølv, noe er forgylt, og alle er merket med Dronning Mauds stramme, rette kronemonogram.

Romersk forbilde

Urnens utforming er basert på "Warwickvasen", en romersk urne fra ca. 200 e. Kr. Originalen ble funnet i fragmenter i 1770 ved Pantanello, Hadrians Villa, Tivoli. Den ble siden møysommelig rekonstruert. Utover på 1800-tallet ble Warwickvasens klassiske form reprodusert i uttallige fremstillinger som blant annet ble brukt til champagnekjølere, terriner og blomsteroppsatser.

Slottets urner er fra 1812-13 og har våpenskjold med devisen: "HONI SOIT QUI MAL Y PENSE" ("skam få den som tenker ille om det"). Denne teksten står på banneret rundt det britiske kongevåpen og er mottoet til the Most Noble Order of the Garter, den høyeste britiske ordenen. Urnene hadde tidligere tilhørt den avdøde hertugen av Cambridge, fetter av Kong Edward VII, da de ble innkjøpt til Dronning Maud i kroningsåret.

Urnene ble laget som champagnekjølere, men blir i dag brukt til blomsteroppsatser ved kongelige festbord.

Kunstner

Urnen er formgitt av den engelske sølvsmeden Paul Storr (1771–1844). Han var meget anerkjent i sin samtid og hadde stor variasjon i sin produksjon, som omfattet alt fra teskjeer til statuetter og kirkesølv.

Materiale

Forgylt sølv

Teknikk

Støpt

Mål

Høyde 24 cm.

Inventarnummer: DKS.007320

04.06.2012

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook