Hopp til hovedinnhold

Vestfold 2012

- Årets tur er litt spesiell, etter som vi mer har en følelse av å komme hjem enn å reise ut på tur, sa Hans Majestet Kong Harald da Kongeparet fylkestur 2012 tok til i Sande, nord i Vestfold.

I løpet av tre dager besøkte Kongeparet Sande, Re, Andebu, Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme kommuner. Kongeskipet Norge var base under veis, og om morgenen 19. juni tok sjaluppen Kongen og Dronningen inn til Nordre Jarlsberg brygge, der de ble ønsket velkommen til Vestfold.

MOT og gateliv i Sande

I Sande besøkte Kongen og Dronningen ungdomskafeen MOT som holder til i «Det store gule huset». På kafeen fikk Kongeparet møte flere av ungdommene og høre om MOTs arbeid for og med ungdom og lokalsamfunn.

Langs hovedgaten «Fila var rigget til med både taler, dans og musikk. Sande musikkorps og Sande Danseverksted underholdt, og ikke minst den 14 år gamle trekkspilleren Maren Sofie Nyland Johansen imponerte. På sin vandring mot torvet fikk Kongeparet også smake småsuppe og annen mat som barn fra SFO og prosjektet Kul Mat hadde laget, og det falt nok i smak:
- I dag har vi fått servert “kul mat”, under det fremtidsrettede mottoet “økologi og matglede”. Og maten virket! Den skapte så absolutt glede blant oss som var så heldige å få smake, sa Kong Harald i talen sin på torget.

Oppvekst og middelalder i Re

Re kommune satser spesielt på å være en god kommune for barn og unge, og arbeider systematisk for å oppfylle Verdens Helseorganisasjons seks kriterier for trygge lokalsamfunn. Kongen og Dronningen fikk presentert både prosjektet SmART oppvekst og arbeidet med «Manifest mot mobbing».

Det finnes mange minner om vikingtiden i Vestfold, og hvert år holdes det middelalderfestival i Re. Kongeparet fikk en smak av dette i Revetal park, der det middelalderske kastevåpenet trebuchet viste seg svært effektivt til å skyte kålrot med.

I talen sin, pekte Dronning Sonja på hvordan Re makter å kombinere historisk identitet med målrettet arbeid for framtiden. Dronningen takket for den varme mottakelsen, men nevnte at dette nok hadde variert noe i tidligere tider:

- Kongen og jeg har virkelig blitt godt mottatt. Verre gikk det med Birkebeiner-kongen Øystein da han i 1177 besøkte Re. Etter slaget på Re løp han inn i et hus i bygda og bad bonden som bodde der om å beskytte ham. Bonden svarte med å ta livet av Øystein. Dette forteller Snorre i Heimskringla. I dag er det derimot vennligheten, servicen og smilene som har preget vårt besøk i kommunen  

Tegninger og tegnspråk i Andebu

Andre dag av Kongeparets fylkestur startet i Andebu i hjertet av Vestfold.  Besøket startet på Signo kompetansesenter, der Kongeparet fikk oppleve «Vår beste dag». Norges eneste døveorkester spilte, ledsaget av barne- og ungdomskoret JoySing, og Kongen og Dronningen fikk også se eventyr på tegnspråk i form av en forrykende utgave av «Rødhette og ulven». Kong Harald og Dronning Sonja fikk også selv et lite kurs i tegnspråk

I Andebu sentrum var det festprogram med både barnekor og annen sang, revyinnslag og opptreden fra Andebu kulturskole. Kong Harald berømmet kommunen for et besøk preget av sang og musikk, og for arbeidet for barn og ungdom:
- Det blomstrende sang- og musikklivet sier noe om at her har man satt barn og fellesskapsverdier i sentrum. Barna og deres oppvekstsvilkår er utvilsomt noe av det viktigste vi kan fokusere på i våre lokalmiljø. Lykke til videre med å skape dette trygge og stabile livsgrunnlaget for kommende slekter.

En tegnekonkurranse for barn var en del av forberedelsene i Andebu, og vinnermotivet Dette må være Andebu! prydet innbydelsen til alle om å være med å markere Kongeparets besøk. Både denne og andre tegninger er publisert på Kongehusets barnesider.

Bryggevandring og sjøsetting i Tønsberg

Om ettermiddagen kom Kongeparet Norges eldste by, Tønsberg. Her har sjø og sjøfart stått sentralt i godt over et millennium, og dette dannet også en naturlig ramme om besøket. Flere båter og skip lå ved kai, og fra skonnerten Svanens dekk ga Tønsberg sangforening toner til Kongen og Dronningens bryggevandring Kong Harald og Dronning Sonja besøkte også Bryggekapellet, det første som ble etablert her til lands.

I 1904 startet arbeidet med å hente restene av et vakkert vikingskip ut av en gravhaug på gården Oseberg ved Tønsberg. I dag står skipet på Vikingskipsmuseet på Bygdøy, men et nytt Osebergskip - en nøyaktig kopi, bygget med de samme metoder og verktøy, sto klart til sjøsetting.

- Osebergfunnet er det store eventyret i norsk arkeologi, siterte Kongen i talen sin, og fortsatte: Jeg vil tilføye at arbeidet med et nytt Osebergskip er et nytt eventyr - i norsk dugnadsarbeid! Nesten 1200 år etter at originalen ble sjøsatt, vil det i dag igjen bli sjøsatt et vikingskip i gamle Tønsberg.

Så ble skipet sjøsatt til tonene av Volvesang.

Til Verdens Ende

Den siste dagen kom Kongeparet til Tjøme, øykommunen ytterst i Oslofjorden.  De gikk i land i Krukehavn på Hvasser, der skolebarn både sang og presenterte kystkulturen på Tjøme. Kongen og Dronningen kunne også ta noe av den lokale båtbyggertradisjonen i øyesyn, i form av Færdersnekkene som lå fortøyd ved brygga der de gikk i land.

Kongeparets sommersted, Mågerø, ligger i Tjøme kommune, og Kong Harald understreket tilhørigheten og de gode minnene fra Tjøme i talen sin:
- For Dronningen og meg – som regner oss som hjemmehørende her – gir det en ekstra stolthet å få være en del av denne store festen.

På sørenden av Tjøme ligger Verdens Ende - rett innenfor Færder fyr som markerer innseilingen til Oslofjorden. Ved vippefyret hadde elever fra 9. klasse oppvisning for Kongeparet, som også fikk høre om planene for å etablere nasjonalpark i området. Kongen bemerket at «Hvis saken om nasjonalparken blir lagt frem for Kongen i statsråd, vil jeg kunne vise til at jeg har vært på befaring! Det skjer ikke hver fredag.»

Avsluttet på Nøtterøy

Som Tjøme, består Nøtterøy av øyer, holmer og skjær. Kong Harald og Dronning Sonja gikk i land i Teie småbåthavn på Rosanes. Kongeparet spaserte gjennom parken her, og langs ruten presenterte frivillige organisasjoner sitt arbeid for Kongen og Dronningen.   

«Fra bostedsløs til herre i eget hus» var et av prosjektene som ble presentert. Det prisbelønnede prosjektet bygget små, frittstående boliger der personer med rusproblemer fikk tak over hodet, og ikke minst selvtillit gjennom egen deltakelse i husbyggingen.  Kongeparet fikk også høre om ungdomsbedriften Frii, som ble kåret til Norges beste ungdomsbedrift i 2012 med sitt produkt for trådløs lydoverføring.  

Etter folkefest i Rosahaugparken med en rekke kulturinnslag fra scenen, spaserte Kongen og Dronningen et slag på Nøtterøys nye helsesti. Helsestien er et utvalg løyper i ulikt terreng, og er ment å være et lavterskeltilbud for å få flere i aktivitet.

Mottakelse

Om kvelden ble fylkesturen avsluttet med en mottakelse der kommuner og organisasjoner som hadde vært involvert under veis ble ønsket velkommen om bord på Kongeskipet.

 

29.01.2013

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Kongeparet besøker Tjøme siste dagen av sin fylkestur til Vestfold. De som intervjues er Aagot Jahre og Solveig Bjønness (Foto: C. Lagaard, Det kongelige hoff)