Hopp til hovedinnhold

Jubileumsforedragene 2016

I anledning Kongeparets 25-årsjubileum arrangerte Åpent Slott en serie foredrag i Slottskapellet. Det ble dypdykk i De kongelige samlinger, vandring med slottsgartneren og møte med Garden og Slottets bilpark.

De første foredragene fylte Slottskapellet med interesserte. Derfor ble det bestemt å forstette med ytterligere tre foredag utover høsten 2016. To av foredragene ble umiddelbart utsolgt, derfor ble det satt opp "ekstraforestillinger" på disse to.

Høstforedragene var:

H.M. Kongens Gardes historie

Foredrag ved løytnant Dwayne Fairchild, 13. september klokken 18.30.

"Det kongelige norske Gardeskarpskytterkompagni" ble opprettet 1. november 1856 for å bidra til vaktholdet rundt Kong Oscar I i Stockholm. Mot slutten av unionstiden ble Garden overført til Christiania, og H.M. Kongens Garde har stått vakt ved Det kongelige slott og andre kongelige residenser siden 1888. Garden står vakt 24 timer i døgnet, 365 dager i året.

Hør om Gardens historie fra 1856 fram til i dag, blant annet med framvisning av historiske uniformer.

Billettsalg gjennom Billettservice fra 26. august.
Pris: 150 + 25 i billettavgift.

Varighet ca. 1 time.

Da byen rundt Slottet vokste fram 

Foredrag ved kunsthistoriker Nina Høye, 6. desember klokken 18.30 (ledige billetter)
Foredrag ved kunsthistoriker Nina Høye, 26. oktober klokken 18.30 (UTSOLGT)
Foredrag ved kunsthistoriker Nina Høye, 25. oktober klokken 18.30 (UTSOLGT)

Samtidig med at Det kongelige slott ble oppført og en ny paradegate ble anlagt for å knytte Slottet og Christiania sammen, vokste en ny bydel fram gjennom anleggelsen av Store og Lille parkvei. I dag kjenner vi dem som Parkveien og Wergelandsveien. Foredraget fokuserer på Wergelandsveien, der det ble lagt ut tomter på auksjon i midten av 1840-årene. Historien om menneskene som bygget og levde i denne delen av det nye Christiania er spennede og mangefasettert. Her dukker det opp både kjente og mindre kjente aktører, og fasiliteter vi i dag tar for gitt - som innlagte vannledninger - kan avstedkomme både humor og dramatikk når de er vanskelig tilgjengelige...

Billettsalg gjennom Billettservice fra 26. august.
Pris: 150 + 25 i billettavgift.

Varighet ca. 1 time.

Fra de kongelige samlingers skattkammer

Foredrag ved en av Hoffets kunsthistorikere, 22. november klokken 18.30 (UTSOLGT).
Foredrag ved en av Hoffets kunsthistorikere, 23. november klokken 18.30 (UTSOLGT).

De kongelige samlinger inneholder et stort antall spennende gjenstander. En av våre kunsthistorikere vil presentere gjenstander fra de rikholdige samlingene. (Tema for foredraget vil bli nærmere presisert).

Billettsalg gjennom Billettservice fra 26. august.
Pris: 150 + 25 i billettavgift.

Varighet ca. 1 time.

 

Vårens foredrag

De første foredragene i serien gikk av stabelen om våren:

Linstows kongebolig og den europeiske slottsarkitektur (Utsolgt)      

Foredrag ved professor emeritus Thomas Thiis-Evensen tirsdag 9. februar 18.30.

D. F. Linstow var en danskfødt jurist og arkitekt utdannet i den klassiske européiske tradisjonen med røtter tilbake til den greske og romerske antikken. Hans plan for Norges nye kongebolig har blitt karakterisert som ett av de aller mest elegante byggverkene som noensinne har blitt foreslått her til lands.

Billettsalg gjennom Billettservice. UTSOLGT
Pris: 150 + 25 i billettavgift.
Varighet ca. 1 time.

Fotografiske ikoner i de kongelige samlinger (Utsolgt)

Fotografier fra historiske begivenheter fester seg i vår hukommelse og blir ikoniske referanser. Fotograf ved Det kongelige hoff, Jan Haug, forteller om Slottets fotoarkiv 15. mars 18.30. 

Billettsalg gjennom Billettservice. UTSOLGT
Pris: 150 + 25 i billettavgift.
Varighet ca. 1 time.

Slottsparken og Dronningparken (Utsolgt)

Foredrag ved slottsgartner Ane Senstad Guldahl 10. mai klokken 18.30. Deretter møter vi våren i parken med Slottets gartnere som guider. 

Billettsalg gjennom Billettservice. 
Pris: 180 + 25 i billettavgift.
Varighet ca. 2 timer.

Fra hest til hybrid (Utsolgt)

Foredrag om Kongens biler ved leder for biltjenesten ved Det kongelige hoff, Bjørn Danielsen 7. juni klokken 18.30. Sjåførene viser deretter frem deler av bilparken.  

Billettsalg gjennom Billettservice.
Pris: 180 + 25 i billettavgift.

Varighet ca. 2 timer.

Slottskapellet

Foredragene finner sted i Slottskapellet - det vakre kirkerommet som danner rammen om viktige hendelser i Kongefamliens liv. Dåp og konfirmasjon holdes her - og her lå Kong Haakon VII og Kong Olav V på lit de parade mens de frammøtte tok et siste farvel.

Da Kong Carl Johan la ned grunnsteinen til Slottet den 1. oktober 1825, ble stenen lagt under det som skulle bli alteret i Slottskapellet. Plasseringen av grunnsteinen nettopp her forteller mye om plassen et slottskapell hadde som del av en kongelig residens. Kapellet er det eneste rommet på Slottet som bærer Kong Carl Johans monogram og årstalet 1843 - året for feiringen av hans 25-årsjubileum på tronen.

 

05.09.2016

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter