Hopp til hovedinnhold

DD.MM. Kongen og Dronningens jubileumsreise

Deres Majesteter Kongen og Dronningen vil i perioden 18. til 29. juni 2016 gjennomføre en jubileumsreise med besøk til byene Tromsø, Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger og Kristiansand. Akkrediteringsfrist fredag 27. mai.

Reisen inngår som en del av markeringen av Kongeparets 25-årsjubileum. Kongeskipet «Norge» vil bli benyttet under hele reisen.

I Trondheim vil Kongefamilien være til stede ved festgudstjenesten i Nidaros Domkirke den 23. juni 2016 til minne om signingen for 25 år siden.

Programmet for den enkelte by er ikke endelig fastlagt, men det vil bli et folkearrangement på hvert sted, og Kongen og Dronningen vil invitere 300 gjester til hagefest. Gjestene er fra den respektive region og de er plukket ut i samarbeid med den lokale Fylkesmann. 

Tromsø

Jubileumsreisen innledes med Kongeparets hagefest for 300 inviterte gjester på «Skansen» i Tromsø om formiddagen den 18. juni. Senere på dagen inviterer Tromsø kommune til et stort folkearrangement på torvet i byen. Dette vil inngå som del av «Midnight Sun Marathon», som finner sted på samme tid.

Bodø

Søndag 19. juni ankommer Kongen og Dronningen Bodø. Byen feirer 200-årsjubileum i år – noe som vil sette sitt preg på Kongeparets besøk. Etter å ha gått i land får Kong Harald og Dronning Sonja en orientering om byjubileet og kulturkvartalet «Stormen». Det blir en byvandring med stopp underveis til torvet, der det store folkearrangementet finner sted.

Om ettermiddagen holder Kongeparet hagefest for 300 gjester på Nordland kultursenter. Besøket i Bodø avsluttes på kveldstid med at Dronningen åpner «Keiserstien» som går fra Turisthytta til «Keiservarden» på toppen av fjellet Veten.

Trondheim

Trondheim kommune inviterer Kongeparet og byens befolkning på frokost og folkefest i Ravnkloa tidlig formiddag torsdag 23. juni. Klokken 12.00 er det stor festgudstjeneste i Nidaros domkirke. Gudstjenesten, som forrettes av preses, biskop Helga Haugland Byfuglien, markerer at det denne dag er nøyaktig 25 år siden Kongen og Dronningen ble signet.  Kongeparets hagefest i Trondheim, med 600 inviterte gjester, finner sted i Stiftsgårdsparken.

I Trondheim vil Kronprinsfamilien, Prinsesse Märtha Louise med familie, Prinsesse Astrid, fru Ferner og Erling Lorentzen være til stede.

Bergen

Kongeparet og Kronprinsparet går i land på Bryggen i Bergen om formiddagen lørdag 25. juni for å ta del i byens folkefest for Kongen og Dronningen. Programmet omfatter en vandring på Bryggen. På ettermiddagen er Kongeparet vertskap for 300 inviterte gjester ved hagefesten i parken på Gamlehaugen.

Stavanger

Den store hagefesten med 300 gjester er lagt til Ledaal – som er Kongens offisielle bolig i Stavanger - på formiddagen mandag 27. juni. Kongeparet er vertskap og Kronprinsparet vil være til stede. Under Kongeparets signingsferd i 1991 ble det holdt en offisiell middag på Ledaal. Folkefesten er lagt til amfiområdet utenfor Stavanger konserthus og skjer på ettermiddagen.

Kristiansand

Jubileumsreisen avsluttes i Kristiansand onsdag 29. juni, der besøket innledes ved at Kongepar og Kronprinspar går i land ved Kilden kulturhus. Derfra blir det vandring med stopp underveis, langs bryggene til folkefesten i Tresse. Siste programpost i Kristiansand er hagefesten med 300 gjester på Myren gård – der det for 25 år siden var en stor midtsommerfest for Kongeparet som da var på signingsreise.

Mediedekning - akkreditering

Det vil bli lagt til rette for pressen med fotopunkter ved alle folkefestene. Det vil være begrenset med fotopunkt/tilgang ved Kongeparets hagefester – med unntak for NTB-Scanpix som vil få tilgang til fri fotografering.

Når det gjelder gudstjenesten i Nidaros domkirke vil det være fotopooler. Det vil bli satt av et antall plasser i kirken for skrivende presse.

Det vil bli utarbeidet et presseprogram for hele jubileumsreisen for akkreditert presse.

Medier som ønsker å dekke hele eller deler av Kongeparets jubileumsreise må søke om akkreditering. Søknaden må inneholde opplysninger med navn, medium, mobiltelefon, e-postadresse og hvilke byer man ønsker akkreditering til.

Søknad om akkreditering sendes elektronisk til akkreditering@slottet.no  innen fredag 27. mai 2016 klokken 15.00.

Eventuelle spørsmål kan rettes til assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff, tlf +47 908 26 849

 

09.05.2016

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter