Hopp til hovedinnhold

Andrew Wiles mottar Abelprisen

Tirsdag 24. mai kl. 14.00 vil Sir Andrew J. Wiles fra Universitetet i Oxford få overrakt Abelprisen av H.K.H. Kronprins Haakon i Universitetets Aula i Oslo.

Pressemelding fra arrangøren:

Wiles mottar prisen på 6 millioner norske kroner "for sitt oppsiktsvekkende bevis på Fermats siste teorem ved hjelp av modularitetsformodningen for semistabile elliptiske kurver, noe som innledet en helt ny æra innen tallteori", for å sitere Abelkomiteen. "Få resultater har en så rik matematisk historie og et så dramatisk bevis som Fermats siste teorem", sier komitéleder John Rognes utdyper dette i sin tale under prisutdelingen.

Prisseremonien vil bli strømmet direkte på Abelprisen.no.

Wiles’ bevis

Andrew Wiles er en av svært få matematikere, om ikke den eneste, som har oppnådd å skape overskrifter over hele verden ved å bevise et teorem. I 1994 løste han Fermats siste teorem, som på den tiden var det mest berømte, langvarige og stadig uløste problemet i fagets historie.

Wiles’ bevis var ikke bare høydepunktet i hans karriere – og et epokegjørende øyeblikk for matematikken – men også kulminasjonen av en bemerkelsesverdig personlig reise som hadde begynt tre tiår tidligere. I 1963, da han bare var ti år gammel, fant Wiles et eksemplar av en bok om Fermats siste teorem i det lokale biblioteket. Han ble fengslet av problemet som hadde vært uløst i tre hundre år. "Jeg visste fra det øyeblikket av at jeg aldri ville gi slipp på det. Jeg måtte bare løse det", sier Wiles.

Program under Abel-dagene

Andrew Wiles vil holde sin prisforelesning på Universitetet i Oslo onsdag 25. mai.

Professor Ole M. Sejersted, preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, vil i sin tale komme inn på prisens historie og målsetting. Ved siden av å belønne og stimulere fremragende forskning i matematikk, skal Abelprisen også bidra til å skape interesse for matematikk blant barn og unge.

Ensemblet “Music for a while” vil stå for de musikalske innslagene. De beskrives som en gruppe som er grenseoverskridende, ukonvensjonelle i sitt utrykk og som bringer musikken nærmere sin opprinnelse. I tillegg til vokalisten Tora Augestad består gruppen av fremragende norske jazzmusikere; Stian Carstensen, Mathias Eick og Pål Hausken.

Etter prisutdelingen blir det en mottakelse på Det Norske Teatret der journalist og programleder Nadia Hasnaoui vil intervjue Andrew Wiles med publikum til stede.

Dagen avsluttes med regjeringens bankett på Akershus slott til ære for årets Abelprisvinner Sir Andrew J. Wiles. Det blir taler ved kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og ved Pearl Dykstra, professor ved Erasmus University Rotterdam og visepresident i Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences.

Akkreditering og foto

NTB Scanpix fotograferer på prisutdelingen. Et utvalg bilder blir gjort tilgjengelig gjennom Abelprisens bildearkiv (se peker til høyre).

Anne Kristin Hjukse, Anne-Kristin.hjukse@kd.dep.no kan kontaktes for akkreditering for fotografer på Akershus slott i forbindelse med Abelbanketten.

 

 

 

18.05.2016

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter