Hopp til hovedinnhold

Åpning av Jubileumsparken: Presseinvitasjon

Mandag 13. juni åpner Jubileumsparken. Dette markeres ved at Kongeparets barnebarn planter hvert sitt tre i parken og Oslo Kommune overleverer sin gave – parkens nye insektshotell.

Søndag 17. januar var det 25 år siden Hans Majestet Kong Harald og Hennes Majestet Dronning Sonja ble Norges kongepar. Dette blir markert på flere måter i løpet av året. En av dem er at Slottsparken forvandles til Jubileumsparken. I sommer blir det derfor ekstra mye å gjøre for hele familien i parken. Det blir leselysthus og bokbytte, utstilling av historiske fotografier og informasjonspaviljonger langs Bredveien, boulebane og belgplantebed. Den Norske Turistforening har hytter i parken og du kan møte dem der flere ganger i uken. Kongens Garde inviterer både på drilloppvisning og aktivitetsdager.  

Pressen inviteres til å overvære åpningen av Jubileumsparken i form av at

  • Oslo kommune overleverer sin gave til Kongeparet.
  • Flere av Kongeparets barnebarn planter et tre til sine besteforeldre og erklærer parken for åpnet.

Insektshotell 

Oslo kommune var kreative da de valgte sin gave til Kongeparet – et insektshotell. Det er formet som tre kjempestore kantareller laget av flettet pil. Den største er over tre meter høy, og har et «trompetspenn» på 3,60 meter. Insektsboligene er bygget inn i det smale partiet på soppene, og her kan insektene legge sine egg. Både bier og andre insekter sliter med å finne steder å legge eggene sine, spesielt i urbane strøk, etter hvert som naturlige bosteder som død ved og hule trær blir mangelvare. Gaven er med på å bidra til det biologiske mangfoldet i parken, noe slottsgartner Ane Senstad Guhldal vil si litt om underveis. Oslos ordfører Marianne Borgen vil overrekke gaven til Kongeparet sammen med kunstneren som har laget installasjonen, britiske Tom Hare.

Tom Hare er kjent for sine vakre skulpturer i flettede plantematerialer, som blant annet er å se i Botanisk hage på Tøyen. Kunstneren har stått for den skulpturelle utformingen av hotellet, men plasseringen i Slottsparken er bestemt i samarbeid med Slottet.

Planter trær til besteforeldrene

Slottsparken er en grønn lunge midt i Oslo. Hver sommer åpnes også den delen som kalles Dronningparken for publikum. Kongeparet ønsker at flest mulig skal få oppleve Slottsparken, spesielt i år som parken forvandles til jubileumspark. Kongeparets barnebarn vil bidra til parken og planter derfor hvert sitt tre i Dronningparken i forbindelse med jubileet.    

Akkreditering

De som ønsker å dekke åpningen må akkreditere seg innen 13. juni klokken 12.00 til christian.lagaard@slottet.no

Akkreditert presse må møte senest 15.30 ved Slottets søndre inngang for brief. Deretter tar vi oppstilling ved insektshotellet der Kongeparet med barnebarn ankommer ca. klokken 16.00.10.06.2016

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter