Hopp til hovedinnhold

Dronningen innvier Dronningvarden

Torsdag 14. juli vil H.M. Dronningen innvie Dronningvarden på Stortinden i Raftsundet i Nordland. Akkrediteringsfrist 8. juli. 

Under turen blir det en seremoni på Salen, vel 400 meters høyde og 500 meter fra toppunktet, med taler og kulturelle innslag.

Pressen bes møte ved Årstein helt sør i Raftsundet klokken 12.30. Herfra vil pressekontakt/guide Dag Scherffenberg bistå under det videre arrangementet.

 

Det er lagt opp til følgende tidsplan for dagen:

15.00: Dronningen med turfølge ankommer Salen.

15.05: Seremoni på Salen

  • Velkomst v. Trond Løkke, leder i Vesterålen Turlag
  • Eivind Holst, ordfører i Vågan
  • Musikkinnslag
  • Evt. representant for DNT
  • Siv Dagny Aasvik, ordfører i Hadsel
  • Musikkinnslag

15.35: Avmarsj til toppvarden

15.50: Dronningen fester plaketten på varden

16.10: Retur til Salen

16.20: Dronningen takker

16.30: Dronningen tar avskjed

 

Turen opp til seremonistedet på Salen er en privat tur for Dronningen, og ikke en fellestur sammen med pressen. Pressen går med lokal guide etter Dronningen og hennes følge. På veien opp vil pressen passere følget og vil på denne måten være på plass på Salen på forhånd, slik at det blir muligheter for å ta bilder i det Dronningen og følget kommer opp til arrangementet. Det vil også bli mulighet til å gå følget i møte et par hundre meter før ankomsten til Salen.

Etter denne delen av programmet vil Dronningen med følge gå den siste biten opp til Dronningvarden på Stortinden 530 moh. Pressen vil gå i forkant og være på toppen før Dronningen ankommer. Avgang ca. klokken 15.25 med lokal guide.

På toppen vil Dronningen feste en plakket til varden. Dette markerer innvielsen. Når denne seansen er over, går pressen ned igjen til Salen.

Fordi det er begrenset med plass oppe på toppen vil det kunne bli aktuelt med fotopool.

Når Dronningen returnerer ned til Salen, vil hun holde en kort takketale til publikum før hun tar avskjed med fylkesmann Hill-Marta Solberg, ordførerne, samt politimester Tone Vangen. Med dette avsluttes det offisielle programmet. Den lokale guiden vil følge pressen ned til Årstein en stund etter at Dronningen har forlatt stedet.

 

Akkreditering

Presse som ønsker å dekke arrangementet bes akkreditere seg til kommunikasjonsrådgiver Christian Lagaard ved Det kongelige hoff, christan.lagaard@slottet.no.

Akkrediterignsfrist innen utgangen av fredag 8. juli.

 

Om turen om arrangørene

Dronningvarden: Rett opp av innløpet til Raftsundet rager den 530 meter høye Stortinden. Den frittliggende toppen nærmest ute i Vestfjorden har en fantastisk utsikt over Vestfjorden, fra Ofoten i øst, nedover Hamarøy og Steigen til Landegode utafor Bodø i sør, utover Lofoten og nordover Raftsundet. Det er en to timers fottur på god sti fra bygda Årstein til toppen. Like fullt har relativt få besøkende over tid funnet fram til denne toppen. H.M. Dronning Sonja har besøkt toppen to ganger de senere år. Akkurat denne fjelltoppen ble et naturlig sted for et mer varig minne over Dronningens glede for fjellet generelt og distriktet spesielt. Stortinden hadde ingen varde fra før, og derfor kunne det bygges en ny varde på toppen. I mai måned tok representanter fra Lofoten Turlag Vesterålen Turlag med seg spett, taljer og boremaskin til fjells. To tonn stein ble samlet sammen, varden ble bygget, og Dronningvarden er nå klar til innvielse med tilhørende plakett av H.M. Dronningen.

 

Lofoten Turlag og Vesterålen Turlag: Vesterålen Turlag og Lofoten Turlag er distriktets lokalforeninger av DNT. Med henholdsvis 1878 og 800 medlemmer, drift av en rekke hytteanlegg og omfattende turprogram, er turlagene de største friluftslivsaktørene i distriktet. Begge turlag har vært vertskap for en rekke av H.M. Dronningens private turer i regionen. Det er disse to turlagene som har reist Dronningvarden på Stortinden i Raftsundet, og som har invitert Dronningen til innvielsen av landets første dronningvarde.

 

For mer informasjon: 

Trond Løkke, leder Vesterålen Turlag, tlf 976 01 906, trond.lokke@vkbb.no

Svenn-Arne Gundersen, daglig leder Lofoten Turlag, tlf 481 71 108, svenn.arne.gundersen@gmail.com

06.07.2016

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter