Hopp til hovedinnhold

Kongeparet inviterer til utekino

Deres Majesteter Kongen og Dronningen inviterer til førpremiere på "Kongens Nei". Filmen vises i Slottsparken onsdag 21. september klokken 20.00.

Kong Harald og Dronning Sonja ønsker å avslutte markeringen av jubileet Kongepar i 25 år slik den begynte: Med et arrangement som er åpent for alle. Valget falt på utekino i Jubileumsparken, og da det viste seg at filmen var premiereklar falt valget av film på Erik Poppes "Kongens Nei".

Deres Majesteter Kongen og Dronningen, Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen, Prinsesse Märtha Louise og Prinsesse Astrid, fru Ferner vil være til stede under filmvisningen, sammen med en gruppe spesielt inviterte krigsveteraner.

Filmens handling

Paradox Film presenterer handlingen slik:

«Kongens Nei handler om de tre dramatiske døgnene i april 1940, hvor den norske kongen får et ufattelig ultimatum av den tyske krigsmakten: Overgivelse eller døden.
Med tyske fly og soldater i hælene tvinges kongefamilien på flukt. De bestemmer seg for å skille lag uten å vite om de noensinne vil se hverandre igjen. Kronprinsesse Märtha reiser med barna til Sverige, mens kong Haakon og kronprins Olav blir igjen i Norge for å fortsette kampen. Etter tre døgns desperat flukt, fatter kong Haakon sin endelige beslutning. Han nekter å kapitulere selv om dette kan koste både ham selv, hans familie, og mange uskyldige nordmenn livet»

Den norske Oscar-komiteen valgte nylig Kongens Nei som Norges kandidat i kategorien beste ikke-engelskspråklige film til Oscarutdelingen i 2017.

Vår nære historie

De tre døgnene fra 9. til 11. april 1940 som «Kongens nei» handler om, utgjør et svært viktig kapittel i både nasjonens og Kongefamiliens historie. Kong Harald var tre år gammel da han og familien måtte flykte, jaget av tyske fly og soldater. Sammen med sin mor, Kronprinsesse Märtha, og sine to søstre Prinsesse Ragnhild og Prinsesse Astrid, gikk flukten først til Sverige og siden til USA. Kong Haakon og Kronprins Olav søkte tilflukt i Storbritannia sammen med Norges valgte regjering, hvorfra de kunne lede motstandsarbeidet. Kongefamilien generelt – og Kong Haakon i særdeleshet – ble et viktig symbol på norsk motstand og frihetshåp.

Kong Haakon døde 21. september 1957. 

Film på slottsveggen

Filmen vil bli vist i parken nord for Slottet i samarbeid med filmselskapet Paradox og Nordisk Film Distribusjon. Publikum bes ta med seg sitteunderlag og finne plass på Slottsparkens gress. Det er første gang det vises film mot Slottsveggen. Det er derimot ikke første gang det er filmvisning på Slottet. Dronning Maud var en ivrig fotograf og filmentusiast. Hun fikk rigget lerret og benyttet Slottets store festsal som «hjemmekino».

Kontaktinformasjon  

For mer informasjon, ta kontakt med:

  • Marianne Hagen, kommunikasjonssjef, Det kongelige hoff: 900 74 124
  • Anne Berentsen, partner/seniorrådgiver, Kulturmeglerne: 995 24 438

Akkreditering

Vi ber interessert presse gi beskjed til sgg@slottet.no.

Akkrediteringsfrist: 20.9.2016 kl. 16.00.

Det blir et eget område for pressen for foto ved ankomst. Ellers fri bevegelse i publikumsområdet.

 

 

15.09.2016

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter