Hopp til hovedinnhold

Jubileumsparken 2016

I anledning Kongeparets 25-årsjubileum var det ekstra mye å se og gjøre i Slottsparken sommeren 2016. Det var leselysthus og bokbytte, utstilling av historiske fotografier og informasjonspaviljonger langs Bredveien, boulebane og sandkasse for de minste. 

I tillegg hadde den Norske Turistforening bemannede hytter i parken og Kongens Garde inviterte både på drilloppvisning og aktivitetsdager.

En historisk parkvandring i bilder

I anledning jubileet ble 32 fotografier montert på glassplater og plassert ut i parken. Bildene viste både høytid og dagligliv, historiske hendelser og hverdag gjennom mer enn 100 år. Fem generasjoner kongelige var avbildet, men også politikere, parkgjester og noen av dem som har hatt arbeidet sitt i parken. Det eldste var fra 1902, mens det nyeste var noen uker gammelt. 

 Fotoutstilling i Jubileumsparken: Gressklipping anno 1912. Foto: Anders B. Wilse, Norsk Folkemuseum


Fotografiene var plassert på stedene der de ble tatt. Dermed kunne parkgjestene stå i fotografens fotspor og se hvordan det så ut akkurat der for 20, 50 - eller kanskje 100 år siden. Mye var ved det samme - likevel var følelsen av tid tydelig til stede.

Informasjonspaviljonger

Langs Bredveien, Slottsparkens "hovedvei" var det montert tre "paviljonger" som i tekst og bilder fortalte om mange aspekter ved parken - i tillegg til å vise vei til de ulike aktivitetene sommeren bød på. Utvendig var paviljongene kledd med glass, slik at de reflekterte parken omkring.

I en av dem var det dessuten skrivesaker og en postkasse for dem som ønsket å sende en hilsen til Kongeparet, skrive ned et godt minne - eller et ønske for framtiden. Et utvalg av disse ble hengt opp i lerketreet rett ved, og ønsketreet fikk etterhvert mange hundre lapper alle kunne lese.

Litteratur i parken

Egne, runde lesebenker og bokskap til bruk for parkens gjester var plassert ut i parken. De små bokskapene var festet til trær i nærheten av lesebenkene. Alle som ønsket kunne låne disse bøkene. Om én fallt i smak, kunne man ta den med seg - og legge en annen bok inn i skapet til glede for noen andre.


Dronningen testet lesebenkene selv. Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff


I Dronningparken ligger en liten perle av et lysthus i sveitserstil fra 1857. Sommeren 2016 var dette Leselysthus - bemannet med bibliotekar hver torsdag sommeren gjennom Det var først og fremst barnebøker til utlån, men også noe ungdomslitteratur og lyrikk. Egne lesestunder med høytlesning fra kjente barnebøker samlet barn i lysthuset ved flere anledninger i løpet av sommeren.

Kongens biler

Kongens biler interesserer mange. I sommer bød Slottets sjåfører på muligheten til å se åtte av disse i Dronningparken, noen klassiske - noen nye: 

  • A-1 Buick Roadmaster 1939
  • A-2 Cadillac Superior Royal 1997
  • A-3 Binz Limousine 2012
  • A-4 Packard 1942
  • A-5 Lincoln Continental 1966
  • A-7 Binz Limousine 2013
  • A-8 Lexus LS 600 LH 2008
  • A-2 Audi A-8 L 2015 mod.

Flere av bilene har spennende historier, og sjåførene er blant dem som kjenner dem best.


De klassiske bilene er populære. Foto: Nina Ilefeldt, Det kongelige hoff 

Turliv i parken

Den Norske Turistforening (DNT) har hytter over hele landet, og sommeren 2016 fikk to av dem plass midt i Slottsparken. Den ene var av tradisjonell type - den andre flunkende ny. Frivillige fra Turistforeningen bemannet hyttene på faste dager sommeren igjennom, i tillegg til å arrangere flere aktivitetsdager.

Møte med Garden 

Hans Majestet Kongens Garde er Kongehusets militære livvakt. Garden skal sørge for Kongefamiliens sikkerhet i fred, krise og krig, og vokter Det kongelige slott 24 timer i døgnet, 365 dager i året. Denne sommeren bød Garden på både konsert og barneteater, drilloppvisning, militær trening og "drømmedag" for barn.

 

28.02.2017

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Fakta

Slottsparken på Facebook

Slottsparken har sin egen side på Facebook. Her finner du bilder av parken gjennom årstidene, innblikk i parkens historie, informasjon om nye planer og pågående arbeider.

Siden passer for alle som er glad i Slottsparken - eller interessert i hvordan en slik stor bypark drives.

Kuleløk (Allium) i Dronningparken, Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff