Hopp til hovedinnhold

Dronning Sonja Kunststall åpner på Slottet

H.M. Kongen har besluttet at det på H.M. Dronningens 80-årsdag 4. juli 2017, skal åpnes en ny del av Slottet som aldri tidligere har vært tilgjengelig for publikum. 

Midtstallen i de gamle stallbygningene blir en arena for kunst- og kulturaktiviteter, med visning av norsk samtidsgrafikk som bærende element i det første driftsåret. Det nye kulturtilbudet vil bære navnet Dronning Sonja Kunststall.

Dronning Mauds fotografier

Kunststallen skal også omfatte en interaktiv og moderne utstilling av Dronning Mauds fotografier. Dette er en del av regjeringens gave til Kongeparet i anledning deres 80-årsdager i 2017. Både Dronning Maud og Dronning Sonja har vært ivrige fotografer. Dronning Sonjas fotografier har vært et viktig utgangspunkt og inspirasjonskilde for en rekke av Dronningens egne kunstverk.

Stallbygningen

Stallbygningen ble oppført mellom 1845 og 1848 etter tegninger av slottsarkitekt H. D. F. Linstow, og utvidet av Kong Haakon og Dronning Maud i 1911. Tradisjonen med kongelig hestehold hadde Dronning Maud med seg fra England, og stallen ble ombygget etter forbildet The Royal Mews, det kongelige stallanlegget som er tilknyttet Buckingham Palace.  De siste hestene forsvant fra De kongelige staller bare kort tid etter krigsutbruddet i 1940.

Dronning Sonja vil lede arbeidet med utviklingen av Kunststallen, som blir en viktig del av Åpent slotts virksomhet. Åpent slott hadde 40.000 besøkende i løpet av sommersesongen i 2016.

 

 

28.10.2016

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter