Hopp til hovedinnhold

Litteraturtoget i år til Sørlandet

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen legger for fjerde gang ut på reise med Litteraturtoget. 7.-9. juni drar Kronprinsessen fra ett bosted til et annet – fra Asker til Kristiansand. Temaet for årets litterære togreise er derfor hjem.

Underveis fra Asker til Kristiansand stopper Litteraturtoget på Bø i Telemark, Gjerstad og Vennesla. I tillegg blir det et kveldsarrangement i Dypvåg kirke utenfor Tvedestrand 8. juni.

På stoppestedene blir det litterære arrangement i samarbeid med det lokale biblioteket, og Kronprinsessen legger til rette for gode møter mellom publikum og aktuelle forfattere.

Askerkretsen

Første stopp er Asker bibliotek med fokus på Askerkretsen. Hulda og Arne Garborg skapte seg et hjem i Asker da nasjonsbyggingen var på det mest intense. «Labråten» ble et hjem både for mennesker og små familier – men det ble like mye et arnested for ideene, for norskdomskampen. Det idylliske småbruket ble en sentral arena for nasjonsbyggende intellektuelle. Forfatter Alfred Fidjestøl vil snakke om Hulda og Arne Garborg og kretsen rundt dem.

I tillegg til Asker bibliotek vil også Bø bibliotek være arena for et litteraturarrangement 7. juni. I Bø deltar Maja Lunde, forfatteren bak boksuksessen Bienes historie.

Dypvåg kirke

Fra Bø fortsetter toget mot Sørlandet og stanser på Gjerstad stasjon, formiddagen torsdag 8. juni. På Gjerstad bibliotek står litteratur fra Agder på programmet, og forfatterne Gunstein Bakke, opprinnelig fra Bygland i Aust-Agder, og Mirjam Kristensen fra Farsund i Vest-Agder snakker om sine forfatterskap.

Barndommens salmer og tro skapt av Svein Ellingsen er tema for kveldsarrangementet i vakre Dypvåg kirke utenfor Tvedestrand. Der vil sanger og musiker Solveig Slettahjell fremføre flere av Ellingsens salmer, og alt ligger til rette for en magisk opplevelse i den over 800 år gamle kirken.

Kristiansand

Litteraturtoget ankommer Vennesla stasjon formiddagen 9. juni. På det vakre biblioteket er forfatterne Wencke Mühleisen og Marie Aubert gjester på scenen.

Litteraturtoget avsluttes i Kristiansand, på Kristiansand Katedralskole Gimle, der Kronprinsessen møter forfatterne Gaute Heivoll og Bjarte Breiteig – som begge gikk på hennes egen videregående skole i Kristiansand.

 

03.05.2017

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter