Hopp til hovedinnhold

Dronning Sonja KunstStall

Dronning Sonja KunstStall ligger i Slottets gamle stallbygninger. Her vises ulike utstillinger av kunst og gjenstander fra De kongelige samlinger.

Den gamle stallbygningen er i seg selv verdt et besøk. Da KunstStallen skulle etableres, ble den store salen der hestene sto restaurert og pusset opp, og framstår i dag slik den gjorde i sine glansdager, da Kong Haakon og Dronning Maud hadde sine hester her. 

Det settes skiftende utstillinger i KunstStallen, og arrangeres tidvis spesielle eventer som spesialomvisninger, foredrag, konserter og liknende.

Kjell Erik Killi-Olsen: skulpturer

Utstillingen er en stormønstring med skulpturer fra hele Killi-Olsens omfattende kunstnerskap, fra tidlig 1980-tallet og frem til i dag. Ett av verkene er ikke vist for publikum tidligere. I tillegg til enkeltstående skulpturer, er installasjonen «Den nakne skogen» et bærende element i utstillingen.

Dronning Sonja, Kronprinsesse Mette-Marit, Kjell Erik Killi-Olsen og Petter Snare i «Den nakne skogen» under åpningen av utstillingen 13. mars. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixDronning Sonja, Kronprinsesse Mette-Marit, Kjell Erik Killi-Olsen og Petter Snare i «Den nakne skogen» under åpningen av utstillingen 13. mars. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix


Dronning Sonja ønsket selv å invitere Killi-Olsen til å være den første kunstneren med separatutstilling i KunstStallen. I sin innledning til katalogen om presenterer utstillingen, beskriver hun kunsternskapet slik:

"Kjell Erik Killi-Olsens særegne billedspråk kan være fabulerende og grotesk, humoristisk eller ironisk, sårt og urovekkende og til tider ubehagelig. Ofte samtidig i ett og samme verk. Samtidig behandler han det såre med en ømhet og en forståelse som gjør at det vanskelige kommer nært og blir håndgripelig. Dette gjør Killi-Olsen som skulptør unik."

Ustillingen er kuratert av Karianne Ryen Eriksen ved Det kongelige hoff i samarbeid med Kjell Erik Killi-Olsen. 

Følg med på Facebook/KunstStallen for oversikt over spesielle arrangementer

I tilknytning til utstillingslokalet ligger også Det kongelige selekammer.

Det kongelige selekammer

Da hestene forlot stallen for siste gang ble lokalet brukt som lager og garasje i 75 år. Men ett rom ble stående urørt. Døren ble låst og rommet «glemt». Det var Det kongelige selekammer, rommet der alt av seletøy, sadler og tilbehør til hest og vogn ble oppbevart.  

I dette rommet har tiden stått stille. Alt står som det gjorde da seletøyet ble hengt på plass for siste gang. Bak tykt glass, i vitrineskapskap fra gulv til tak henger utstyret sirlig sortert. Her finnes utstyr for paradevogner med rosetter, kroner og riksvåpen - og for private kjøretøy. Alt spesielt tilpasset den enkelte vogn og den enkelte hests størrelse og egenskaper, for utstyret måtte sitte ordentlig. Slik ble sikkerheten ivaretatt for både for konge, kusk og hest.

Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff

Det ble ikke gjort endringer i dette rommet da stallen ble rehabilitert. Det står der intakt, slik det var da døren ble lukket.

Selekammeret ble åpnet for publikum i anledning KunstStallens andre utstilling: «Den kongelige stall. Hestehold og ekvipasjer 1905-1940». Et lydspor forteller besøkende om det unike værelset. Stemmen tilhører Prinsesse Märtha Louise – hun som mer enn noen annen i Kongefamilien har videreført ryttertradisjonen etter Dronning Maud.

Den kongelige stall

Stallbygningen ble oppført mellom 1845 og 1848 etter tegninger av slottsarkitekt H.D.F. Linstow, og utvidet av Kong Haakon og Dronning Maud i 1911. Tradisjonen med kongelig hestehold hadde Dronning Maud med seg fra England, og stallen ble ombygget etter forbildet The Royal Mews, det kongelige stallanlegget tilknyttet Buckingham Palace. Det utvidede stallanlegget rommet en rekke nye funksjoner som ridehus med eget tilskuergalleri og musikktribune, smie og sykestall. 


Kroningsvognen på vei tilbake til Slottet etter den høytidelige åpningen av Stortinget i 1932. Slottets staller hadde rom for 38 hester på det meste. Fotograf: Carsten Sætren, De kongelige samlinger. Kroningsvognen på vei tilbake til Slottet etter den høytidelige åpningen av Stortinget i 1932. Slottets staller hadde rom for 38 hester på det meste. Fotograf: Carsten Sætren, De kongelige samlinger.  

På Dronning Mauds initiativ ble det ansatt en britisk stallmester og etter hvert en stallbetjening på 13 personer som var bosatt i midtstallens 2. etasje. Midtstallen kunne romme 38 hester, i tillegg til vogner, seletøy og saler. 

Etter Dronning Mauds død i 1938 avtok hesteholdet, og de siste hestene forsvant fra De kongelige staller kort tid etter krigsutbruddet i 1940. Da Kongefamilien vendte tilbake til Slottet i 1945, var det i bil. Hestenes tid var over.


Hestenes gamle spiltau er fortsatt en del av interiøret, også etter omdannelsen til KunstStall. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoffHestenes gamle spiltau er fortsatt en del av interiøret, også etter omdannelsen til KunstStall. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff

Ny blomstringstid

Bruken av dette lokalet var en gave til Hennes Majestet fra Hans Majestet Kongen. Den gamle stallen hadde fungert som lager siden 2. verdenskrig. Nå skulle den omdannes til en arena for kunst og kultur. 

KunstStallen hadde offisiell åpning på Dronningens 80-årsdag, 4. juli 2017, og tok i mot sine første besøkende dagen etter. Denne delen av Slottet har ikke vært åpen for publikum tidligere. 

Med åpningen av Dronning Sonja KunstStall startet en ny blomstringstid for den gamle stallen. Der hestene en gang sto i sine spiltau, kan publikum nå glede seg over kunst, håndverk og historie.

 

 

19.02.2018

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

En ny utstilling er under montering i Dronning Sonja KunstStall. "Killi-Olsen: skulpturer" åpner for publikum 14. mars og står til og med 3. juni. Kjell Erik Killi-Olsen forteller selv om arbeidet. Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff
Fakta

Meld deg på nyhetsbrev fra KunstStallen

Har du lyst til å få nyheter fra Dronning Sonja KunstStall på e-post? Følg lenken nedenfor og registrer deg :)

Fakta

Åpningstider 2018

Dronning Sonja KunstStall har normalt disse åpningstidene:

 • Åpent tirsdag til søndag 11.00 - 17.00

Utstillingen Killi-Olsen: skulpturer står fram til og med 3. juni. 

Stengt

KunstStallen er stengt mandager.
Det kan også bli stengt enkelte dager og tider på grunn av lukkede arrangementer eller rigging av nye utstillinger.

KunstStallen vil være stengt bevegelige helligdager i mai, det vil si:

 • Tirsdag 1. mai
 • Torsdag 10. mai
 • Torsdag 17. mai
 • Søndag 20. mai

 

Dronning Sonja KunstStall har inngang fra Parkveien. Foto: Nina Ilefeldt, Det kongelige hoff
Fakta

Arrangementer i KunstStallen 

Dronning Sonja KunstStall har sin egen side på Facebook. Her vil du finne nærmere informasjon om utstillinger og arrangementer i Dronning Sonja KunstStall.

Fakta

Orientering i utstillingen

Du kan bli med på fast orientering i utstillingen:

 • Hverdager klokken 14.00
 • Lørdag og søndag: 13.00 og 15.00

Orienteringen er inkludert i inngangsbilletten og koster ikke noe ekstra.

Er dere en større gruppe? Da setter vi stor pris på å få en liten "advarsel". Send oss gjerne en melding på Facebook og fortell når dere kommer og omtrent hvor mange dere er :)

 

Fakta

Billetter til Dronning Sonja KunstStall

Billetter kjøpes på stedet.
Prisene er som følger:

 • Voksen: 100,-
 • Barn under 12 år har gratis adgang

 • I sommersesongen er det mulig å kjøpe en kombinasjonsbillett som omfatter både omvisning på Det kongelige slott og besøk i KunstStallen. Kombinasjonsbilletten er bare tilgjengelig i publikumssesongen på Slottet, og bare ved forhåndskjøp av billetter gjennom Ticketmaster.

  En kombinasjonsbillett koster 200,-
Fakta

Slottets kulturformidling på Facebook

Her finner du informasjon om kulturtilbudet på Det kongelige slott, på lystslottet Oscarshall og i Dronning Sonja KunstStall: Omvisninger, utstillinger, foredrag eller scenekunst. Denne siden gir en samlet over tilbudet, uavhengig av hvor det skjer.