Hopp til hovedinnhold

Dronning Sonja KunstStall

Dronning Sonja KunstStall ligger i Slottets gamle stallbygninger. Her vises ulike utstillinger av kunst og gjenstander fra De kongelige samlinger.

Den gamle stallbygningen er i seg selv verdt et besøk. Da KunstStallen skulle etableres, ble den store salen der hestene sto restaurert og pusset opp, og framstår i dag slik den gjorde i sine glansdager, da Kong Haakon og Dronning Maud hadde sine hester her. 

Det settes skiftende utstillinger i KunstStallen, og arrangeres også tidvis spesielle arrangementer, som spesialomvisninger, foredrag og liknende.

Følg med på Facebook/KunstStallen for oversikt over spesielle arrangementer

Den kongelige stall.
Hestehold og ekvipasjer 1905 - 1940

Fra 13. oktober 2017 viser vi utstillingen "Den kongelige stall. Hestehold og ekvipasjer 1905 - 1940. 

Utstillingen viser noen av Slottets flotteste vogner, seletøy og arbeidsutstyr. Dronning Maud var svært opptatt av hestehold og en ypperlig rytter - alltid med damesal. Etter ankomsten til Norge i 1905 satte hun i gang en omfattende oppgradering av Den kongelige stall, finansiert av Kong Haakon selv. Dronning Mauds rideantrekk, -utstyr og favorittvogn er en del av utstillingen.

Det kongelige selekammer åpnes for publikum for første gang. Prinsesse Märtha Louise forteller om dette unike rommet som har stått nesten urørt siden hesteholdet på Slottet ble avviklet i 1940:


Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff

I taket løper Kristin Günthers installasjon «Hesten». Installasjonen er til vanlig en del av den permanente utstillingen ved Kistefos-museet, men Dronning Sonja KunstStall har fått låne den til denne utstillingen. 

Syv av vognene i Den kongelige vognpark er stilt opp - sammen med fotografier som viser dem i faktisk bruk.


Kong Haakon ankommer Løvebakken for høytidelig åpning av Stortinget, 1930. Foto: Carsten Sætren, De kongelige samlingerKong Haakon ankommer Løvebakken for høytidelig åpning av Stortinget, 1930. Foto: Carsten Sætren, De kongelige samlinger


Velkommen til en tid da hestene var en like naturlig del av gatebildet i Oslo som bilene er i dag! 

Dronning Mauds Fotoalbum

Dronning Maud (1869 – 1938) var en ivrig fotograf, og etterlot seg 20 000 bilder og 44 album med egne og andres fotografier. Samlingen utgjør en unik dokumentasjon av den kongelige familiehistorien. 

I KunstStallen finnes en fotoinstallasjon basert på Dronning Mauds fotografier. Den er delt i seks ulike tema: kroningen, vintergleder, galla, riding, munter selskapelighet og sommerliv. Hvert tema introduseres med et antrekk fra dronningens garderobe i digital utgave. 

Et lite glimt fra fotoinstallasjonen "Dronning Mauds Fotoalbum", gjengitt med tillatelse fra Nasjonalmuseet.


Installasjonen var en gave fra regjeringen i anledning Kongeparets 80-årsdager, og er laget av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i samarbeid med Tellart og De kongelige samlinger.

Den kongelige stall

Stallbygningen ble oppført mellom 1845 og 1848 etter tegninger av slottsarkitekt H.D.F. Linstow, og utvidet av Kong Haakon og Dronning Maud i 1911. Tradisjonen med kongelig hestehold hadde Dronning Maud med seg fra England, og stallen ble ombygget etter forbildet The Royal Mews, det kongelige stallanlegget tilknyttet Buckingham Palace. Det utvidede stallanlegget rommet en rekke nye funksjoner som ridehus med eget tilskuergalleri og musikktribune, smie og sykestall. 


Kroningsvognen på vei tilbake til Slottet etter den høytidelige åpningen av Stortinget i 1932. Slottets staller hadde rom for 38 hester på det meste. Fotograf: Carsten Sætren, De kongelige samlinger. Kroningsvognen på vei tilbake til Slottet etter den høytidelige åpningen av Stortinget i 1932. Slottets staller hadde rom for 38 hester på det meste. Fotograf: Carsten Sætren, De kongelige samlinger.  

På Dronning Mauds initiativ ble det ansatt en britisk stallmester og etter hvert en stallbetjening på 13 personer som var bosatt i midtstallens 2. etasje. Midtstallen kunne romme 38 hester, i tillegg til vogner, seletøy og saler. 

Etter Dronning Mauds død i 1938 avtok hesteholdet, og de siste hestene forsvant fra De kongelige staller kort tid etter krigsutbruddet i 1940. Da Kongefamilien vendte tilbake til Slottet i 1945, var det i bil. Hestenes tid var over.


Hestenes gamle spiltau er fortsatt en del av interiøret, også etter omdannelsen til KunstStall. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoffHestenes gamle spiltau er fortsatt en del av interiøret, også etter omdannelsen til KunstStall. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff

Ny blomstringstid

Bruken av dette lokalet var en gave til Hennes Majestet fra Hans Majestet Kongen. Den gamle stallen hadde fungert som lager siden 2. verdenskrig. Nå skulle den omdannes til en arena for kunst og kultur. 

KunstStallen hadde offisiell åpning på Dronningens 80-årsdag, 4. juli 2017, og tok i mot sine første besøkende dagen etter. Denne delen av Slottet har ikke vært åpen for publikum tidligere. 

Med åpningen av Dronning Sonja KunstStall startet en ny blomstringstid for den gamle stallen. Der hestene en gang sto i sine spiltau, kan publikum nå glede seg over kunst, håndverk og historie.

 

 

11.10.2017

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Fakta

Åpningstider 2017


Ny utstilling fra 13. oktober: "Den kongelige stall. Hestehold og ekvipasjer 1905 - 1940.

Dronning Sonja KunstStall har disse åpningstidene:

 • November: Åpent tirsdag til søndag 11.00 - 17.00.
 • Desember: Åpent tirsdag til søndag 12.00 - 18.00.

 • Sommer: Åpent hver dag 11.00 - 17.00.

Orientering i utstillingen

I november holder vi fast orientering i utstillingen:

 • Hverdager klokken 14.00
 • Lørdag og søndag: 13.00 og 15.00

Er dere en større gruppe? Da setter vi stor pris på å få en liten "advarsel". Send oss gjerne en melding på Facebook og fortell når dere kommer og omtrent hvor mange dere er :)

Stengt

KunstStallen er stengt mandager i vinterhalvåret. Det kan også bli stengt enkelte dager og tider på grunn av lukkede arrangementer eller rigging av nye utstillinger.

Dronning Sonja KunstStall vil være stengt:

 • 28. november - 1. desember
  Da skal vi pynte til jul, og det har vi tenkt å gjøre grundig... Velkommen til julepyntet stall lørdag 2. desember!

 • 12. desember


Fakta

Billetter til Dronning Sonja KunstStall

Billetter kjøpes på stedet.
Prisene er som følger:

 • Voksen: 100,-
 • Barn under 12 år har gratis adgang

 • I sommersesongen er det mulig å kjøpe en kombinasjonsbillett som omfatter både omvisning på Det kongelige slott og besøk i KunstStallen. Kombinasjonsbilletten er bare tilgjengelig i publikumssesongen på Slottet, og bare ved forhåndskjøp av billetter gjennom Ticketmaster.

  En kombinasjonsbillett koster 200,-
Fakta

Arrangementer i KunstStallen 

Dronning Sonja KunstStall har sin egen side på Facebook. Her vil du finne nærmere informasjon om utstillinger og arrangementer i Dronning Sonja KunstStall.

Fakta

Slottets kulturformidling på Facebook

Her finner du informasjon om kulturtilbudet på Det kongelige slott, på lystslottet Oscarshall og i Dronning Sonja KunstStall: Omvisninger, utstillinger, foredrag eller scenekunst. Denne siden gir en samlet over tilbudet, uavhengig av hvor det skjer.