Hopp til hovedinnhold

Dronning Sonja KunstStall

Dronning Sonja KunstStall ligger i Slottets gamle stallbygninger - en del av Slottet som ikke var tilgjengelig for publikum tidligere. 

Bruken av dette lokalet var en gave til Hennes Majestet fra Hans Majestet Kongen. Den gamle stallen hadde fungert som lager siden 2. verdenskrig. Nå skulle den omdannes til en arena for kunst og kultur, med offisiell åpning på Dronningens 80-årsdag, 4. juli 2017. Fra 5. juli var Dronning Sonja KunstStall åpen for publikum. 

Den første utstillingen

Den første utstillingen i KunstStallen har to hovedelementer: norsk grafikk og Dronning Mauds fotografier.

H.M. Dronning Sonjas jubileumssamling

I anledning Dronning Sonjas 80-årsdag gikk norske kunstnere sammen og donerte et grafisk verk hver. Dette har blitt til en omfattende og variert samling, hvor de fleste grafiske teknikker og uttrykk er representert. De 164 verkene danner åpningsutstillingen i Dronning Sonja KunstStall. 


Den første utstillingen viser 164 grafiske verk av norske kunstnere. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff.Den første utstillingen viser 164 grafiske verk av norske kunstnere. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff.

 
En liste over kunstnerne er tilgjengelig som PDF via lenkelisten.

Dronning Mauds Fotoalbum

Dronning Maud (1869 – 1938) var en ivrig fotograf, og etterlot seg 20 000 bilder og 44 album med egne og andres fotografier. Samlingen utgjør en unik dokumentasjon av den kongelige familiehistorien. 

I KunstStallen finnes en fotoinstallasjon basert på Dronning Mauds fotografier. Den er delt i seks ulike tema: kroningen, vintergleder, galla, riding, munter selskapelighet og sommerliv. Hvert tema introduseres med et antrekk fra dronningens garderobe i digital utgave. 

Et lite glimt fra fotoinstallasjonen "Dronning Mauds Fotoalbum", gjengitt med tillatelse fra Nasjonalmuseet.


Installasjonen var en gave fra regjeringen i anledning Kongeparets 80-årsdager, og er laget av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i samarbeid med Tellart og De kongelige samlinger.

Den kongelige stall

Stallbygningen ble oppført mellom 1845 og 1848 etter tegninger av slottsarkitekt H.D.F. Linstow, og utvidet av Kong Haakon og Dronning Maud i 1911. Tradisjonen med kongelig hestehold hadde Dronning Maud med seg fra England, og stallen ble ombygget etter forbildet The Royal Mews, det kongelige stallanlegget tilknyttet Buckingham Palace. Det utvidede stallanlegget rommet en rekke nye funksjoner som ridehus med eget tilskuergalleri og musikktribune, smie og sykestall. 


Kroningsvognen på vei tilbake til Slottet etter et besøk på Stortinget en januardag i 1932. Slottets staller hadde rom for 40 hester på det meste. Fotograf: Carsten Sætren, De kongelige samlinger. Kroningsvognen på vei tilbake til Slottet etter et besøk på Stortinget en januardag i 1932. Slottets staller hadde rom for 40 hester på det meste. Fotograf: Carsten Sætren, De kongelige samlinger.  

På Dronning Mauds initiativ ble det ansatt en britisk stallmester og etter hvert en stallbetjening på 13 personer som var bosatt i midtstallens 2. etasje. Midtstallen kunne romme 38 hester, i tillegg til vogner, seletøy og saler. 

Etter Dronning Mauds død i 1938 avtok hesteholdet, og de siste hestene forsvant fra De kongelige staller kort tid etter krigsutbruddet i 1940. Da Kongefamilien vendte tilbake til Slottet i 1945, var det i bil. Hestenes tid var over.


Hestenes gamle spiltau er fortsatt en del av interiøret, også etter omdannelsen til KunstStall. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoffHestenes gamle spiltau er fortsatt en del av interiøret, også etter omdannelsen til KunstStall. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff

Åpningen av Dronning Sonja KunstStall betyr en ny blomstringstid for den gamle stallen. Der hestene en gang sto i sine spiltau, kan publikum nå glede seg over kunst og historie.

 

 

06.06.2017

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Fakta

Åpningstider 2017

Dronning Sonja KunstStall har disse åpningstidene:

   
 • Sommer: Åpent hver dag 11.00 - 17.00.
  Gjelder i perioden 5. juli til 27. august

 • Høst: Åpent tirsdag til søndag 11.00 - 17.00.
  Gjelder i perioden 28. august - 24. september

I oktober åpner en ny utstillling i KunstStallen.

Stengt

KunstStallen kan være stengt enkelte dager og tider på grunn av lukkede arrangementer eller rigging av nye utstillinger:

 • Stengt mandager høst/vinter
 • Stengt fra 25. september for rigging av ny utstilling, som åpner i oktober. Vi kommer nærmere tilbake med nøyaktig dato.

 

Fakta

Billetter til Dronning Sonja KunstStall

Billetter kjøpes på stedet.
Prisene er som følger:

 • Voksen: 100,-
 • Barn under 12 år har gratis adgang

 • I sommersesongen er det mulig å kjøpe en kombinasjonsbillett som omfatter både omvisning på Det kongelige slott og besøk i KunstStallen. Kombinasjonsbilletten er bare tilgjengelig i publikumssesongen på Slottet, og bare ved forhåndskjøp av billetter gjennom Ticketmaster.

  En kombinasjonsbillett koster 200,-
Fakta

Arrangementer i KunstStallen 

Dronning Sonja KunstStall har sin egen side på Facebook. Her vil du finne nærmere informasjon om utstillinger og arrangementer i Dronning Sonja KunstStall.

Fakta

Slottets kulturformidling på Facebook

Her finner du informasjon om kulturtilbudet på Det kongelige slott, på lystslottet Oscarshall og i Dronning Sonja KunstStall: Omvisninger, utstillinger, foredrag eller scenekunst. Denne siden gir en samlet over tilbudet, uavhengig av hvor det skjer.