Hopp til hovedinnhold

Kronprinsparet besøker Orknøyene 16. - 17. juni

Markeringen av 900-årsjubileet for St. Magnus’ død er en anledning til å feire historiske og vedvarende bånd mellom Norge og Orknøyene. Akkrediteringsfrist 24. mai.

Deres Kongelige Høyheter Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit besøker Orknøyene i forbindelse med den årlige St. Magnus International Festival den 16. og 17. juni. I 2017 er det 900 år siden St. Magnus’ død, og Orknøyene benytter anledningen til å markere sine sterke bånd til Norge. 

Kronprinsparet vil delta under åpningshelgen av årets festival. De vil få se åpningskonserten I, Pilgrim, som er skrevet av Jon Fosse med musikk av skotske Alasdair Nicolson, og som fremføres av Trondheimsolistene og BBC Singers. Flere andre norske utøvere kommer også til festivalen, deriblant Kringkastingsorkesteret og Bergen Domkor.

Sterk tilknytning til Norge

Orknøyene har lang historisk tilknytning til Norge. Orknøyene ble befolket av nordmenn sent på 700-tallet, og ble annektert (sammen med Shetlandsøyene) av Harald Hårfagre i 875. Jarledømmet som senere ble opprettet, forble under norsk styre frem til 1400-tallet. Orknøyene feirer 17. mai og mottar juletrær fra Norge hvert år.

Spesielt viktig i Orknøyenes historie er sagaen om Magnus Orknøyjarl, som i kamp mot sin fetter Håkon Pålsson led martyrdøden i 1117 og som deretter ble helgenkåret. Han er eneste norske helgen med pavelig erkjennelse, og hans minne er fortsatt svært tydelig i den flotte St. Magnuskatedralen i Kirkwall, som ble påbegynt av hans nevø i 1137. Katedralen fungerer som hovedscenen under festivalen og er et av Orknøyenes viktigste turistmål.

Skara Brae

Ved siden av deltakelse på festivalen vil Kronprinsparet besøke den førhistoriske bosetningen Skara Brae som er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Bosetningen ble oppdaget etter en kraftig storm i 1850 etter å ha vært begravd under sanddynene på vestkysten av hovedøya, ‘The Mainland’. Kronprinsparet vil også legge ned blomster ved gravene til norske sjømenn som falt under den andre verdenskrig og som er gravlagt på St. Olaf Cemetery i utkanten av Kirkwall.

For pressen

Programmet starter fredag 16. juni klokken 12.30 og vil vare til kl. 12.00 lørdag 17. juni.

Det vil bli satt opp pressebuss for å kunne følge programelementene som finner sted utenfor Kirkwall sentrum.

Frist for akkreditering og hotellrombestilling via ambassaden: 24. mai 2017.

For akkreditering, samt mer informasjon om programmet, hotellrombestilling etc., ta kontakt med presseansvarlig ved den norske ambassaden i London, Hanne Christiansen: hanne.christiansen@mfa.no., +44 7739 333545.

 

 

05.05.2017

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter