Hopp til hovedinnhold

Pressevisning: Sommer på Kulturslottet Oscarshall

Torsdag 11. mai klokken 12.00 på Oscarshall.

I anledning Kongeparets 80- årsdager har kultur-Norge gått sammen om en unik gave. Det inviteres i disse dager til en rekke forestillinger under tittelen Sommer på kulturslottet Oscarshall.

Fra mai til september fylles lystslottet Oscarshall på Bygdøy med musikk, dans og teater. Med nærmere 40 forestillinger vil det være mulig å finne en kulturopplevelse for alle i familien. På den nye kavalerscenen gjemmer Karius og Baktus seg for tannbørsten, og fengende hip hop møter klassisk ballett når Romeo og Julie inntar Ocarshall. Lise Fjelstad og Anne Marit Jacobsen byr på diktkveld, Gjertrud Jynge og Espen Leite inviterer deg til å bli med på «Frå landevegen» i form av vandreteater. Klassikeren Haugtussa fremføres med Ane Dahl Torp i hovedrollen. Vakre toner vil flyte over parken når representanter for Bergen og Oslo filharmoniske orkestre inviterer til hver sin musikalske aften. Og når høsten kommer, vies en hel helg til samiske kulturopplevelser i hovedstaden.

Kulturprogrammet denne sommeren viser at Oscarshall er en kulturarena med mange muligheter.

Pressen inviteres til smakebiter fra noen av forestillingene torsdag 11. mai klokken 12.00. Til presselanseringen kommer Karius og Baktus, Lise Fjelstad, Gjertrud Gynge og Espen Leite samt Anette Antal fra Nasjonalbaletten UNG og Magnus Einang fra KingWings for å gjøre duett fra Romeo og Julie.

Representanter for giverne vil også være til stede for å fortelle om gaven.

Akkreditering til christian.lagaard@slottet.no innen tirsdag 10. mai klokken 12.00.

Åpent for publikum allerede i 1852

For Kongeparet har det vært viktig å åpne opp Oscarshall for publikum og å fylle lystslottet med kunst og kultur. Slik var det også for Kong Oscar 1 og Dronning Joséphine da lystslottet sto ferdig i 1852.

Under byggingen av Oscarshall bestemte datidens kongepar seg nemlig for å støtte norsk kunstliv, og flere av dem vi i dag holder for å være blant våre største kunstnere ble invitert til å bidra til utsmykkingen. Da lystslottet sto ferdig i 1852 var det et utstillingsvindu for norsk kunst og kunsthåndverk. Allerede den gang var slottet åpent for publikum.

Årene gikk og etter unionsoppløsningen i 1905, ble slottet sjelden brukt av Kong Haakon og Dronning Maud. I 2002 bestemte Kongeparet seg for å ta opp tråden fra Kong Oscar og Dronning Joséphine. Det ble besluttet at stedet skulle videreutvikles og bli en arena for kultur. I årene 2004 – 2009 gjennomførte Kongeparet en omfattende rehabilitering. Nå er lystslottet tilbakeført til sitt opprinnelige utseende fra 1852. Hver sommer er det omvisninger i slottet, og publikum har hatt muligheten til å oppleve flere kulturarrangementer. Men det har aldri vært så mange som i sommer. Nå forvandles lystslottet Oscarshall til Kulturslottet Oscarshall.

Liste over giverne

  • Den Norske Opera & Ballett
  • Det Norske Teatret
  • Riksteatret
  • Den Nationale Scene
  • Nationaltheatret
  • Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš
  • Oslo Filharmoniske Orkester
  • Bergen Filharmoniske Orkester.

 

 

04.05.2017

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter