Hopp til hovedinnhold

Herskapets tjenere: Pressevisning

Det inviteres til pressevisning av årets utstilling på Slottet tirsdag 20. juni 2017 klokken 14.00. Utstillingens tema er «Herskapets tjenere. Smakebiter fra Det kongelige husholdets ukjente historie». Akkreditering.

Åpent Slotts utstilling i sommeren viser et utsnitt av historien om Hoffet og husholdet, helt tilbake til Kong Carl Johans tid. Ordet «hushold» er direkte oversatt fra engelsk «household», men på engelsk vil «Royal Household» omfatte hele hoffet.

Når Kongen og hans følge forflyttet seg, ble et stort transportapparat satt i sving. Transportvogner fra Slottet møtte toget på stasjonen, og fraktet store lass med kasser og kofferter i hus. Blant annet reiste man alltid med sin sølvbeholdning, en forsikring i tilfelle urolige tider hjemme, mens man var på reise!

I Nedre Vestibyle er en transportvogn hentet frem fra samlingene våre og gitt en ansiktsløftning. Den vil bli fylt med kasser og kofferter, og ved siden av settes det opp en pappfigur av en ekte kusk i full størrelse som gir mulighet til en selfie.

Et møte med Slottets personale

I Lille festsal fortelles historien om personalet på Slottet, med hovedvekt på tiden etter unionsoppløsningen i 1905. Publikum får se gjenstander som har tilhørt navngitte personer, som hovmester Arthur Edward Searle og «missene», Hilda Cooper og Violet Wond. Det finnes dessuten en menge gjenstander vi vet har vært brukt av staben. Bak alle gjenstandene skjuler det seg en spennende historie.

«Et snev av privatliv»

En tjenerværelse fra ca 1906, er blitt rekonstruert -  komplett med seng, speil, kommode, vaskevannsfat og nattpotte, oljetrykk av den nye kongefamilien og mye mer som kunne tenkes å befinne seg i et værelse av relativt enkel standard.

Kongelig bordoppdekning

I Slottets store festsal vises en stor bordoppdekning med 60 kuverter, fra ca 1860. Serviset er fra Paléet, men har vært i bruk helt opp til vår tid. Bordoppdekningen er et resultat av mye arbeid bak kulissene: Oppvarming av vann til oppvask (og naturligvis bæring av ved), sølvpuss, stell av duker og servietter, blomsterdekor - rekonstruert av elever ved Edvard Munch videregående skole i Oslo - og alt som måtte til for å lage maten som ble servert. Og ikke minst sørge for at maten ble servert på korrekt måte.

Det vises også fire «arbeidsstasjoner» som tar for seg ulike aspekter ved personalets oppgaver.

Sølvkammeret

Statens sølvbestikk ble kjøpt inn i 1859-1860- Før det ble sølvet fraktet i egne transportkasser mellom Stockholm og Christiania, alt etter hvor kongefamilien til enhver tid befant seg. Sølv var også en stor verdi seg selv. Vognen som er stilt ut i Nedre vestibyle er et eksempel på den typen vogn som ble brukt til denne typen transport. Det var et omfattende arbeid å holde sølvet i stand, og det til enhver tid ansatt en egen person som hadde ansvaret for «Sølvopvasken» i tillegg til alle de som var ansatt i «Kjøkkenopvasken». I sølvmonteret vises et omfattende utvalg av statens sølvbestikk, ett av de spesiallagede eikeskapene det oppbevares i samt et bord der vi rekonstruerer gamle pusseteknikker.

Lintøy

Stell av lintøy var (og er) en omfattende prosess for at alt skal bli skinnende hvitt og for å unngå skrukker og skjemmende bretter. I lintøymonteret vises blant annet tøyrulle, strykejern og mengder med duker og servietter med monogrammer fra ulike historiske perioder. I vaskeriet var det stort sett fire faste ansatte samt ekstrahjelper, ifølge oversikter som løper fra 1905 til 1941.

Kjøkkenet

I kjøkkenmonteret vises ulike historiske kjøkkenmaskiner og –redskaper, blant annet et iøynefallende potetskrellebord. De vakre kobberformene fra Paléet har vært i bruk helt opp til vår egen tid, og gir oss virkelig de lange linjene i historien om det kongelige hushold. I den håndskrevne boken «Betjeningen paa Det Kongelige Slot» som dekker perioden 1905-1941, er det listet opp svært mange som var ansatt i tilknytning til kjøkkenet. Fra «kjøkkenchefen» som rangerte øverst, til kokker, konditorer, kjøkkendrenger og oppvaskhjelper. På bakveggen monteres et fotografi fra Slottets gamle kjøkken

«Dronning Sophies bad»

I forbindelse med oppussingsarbeidene som skjedde på Slottet etter unionsoppløsningen, fikk Slottet egne badeværelser med varmt og kaldt vann i kranene. Og ikke minst vannklosetter! Men før det måtte vannet varmes og bæres til værelsene, badekarene måtte fylles manuelt og tømmes. Det samme måtte vaskevannsfatene og nattpottene. Vi viser gjenstander som illustrerer arbeidet som måtte til for å fylle dronning Sophies badekar. På bakveggen monteres et fotografi av hennes soveværelse på Slottet.

«Vårt tidsvitne forteller»

Sølvkammerbetjent Viktor Knudsen (80 år) har tjent 3 konger; Kong Haakon VII, Kong Olav V og er fremdeles i arbeid sølvkammeret for Kong Harald V. Victor kom til Slottet som 15 åring og startet som kjøkkengutt. Han kan fortelle oss om hvordan tidene og arbeidsforholdene har utviklet seg gjennom de 65 årene han har tjent Kongehuset.

Akkreditering

Kultursjef Maisen Bonnevie og omvisningsleder Nina Høye fra Åpent Slott inviterer pressen til omvisning i den nye utstillingen tirdag 20. juni 2017 klokken 14.00. Fremmøte i bakport på Det kongelige slott.

For påmelding og mer informasjon, ta kontakt med assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen,  sgg@slottet.no. 

 

 

19.06.2017

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter