Hopp til hovedinnhold

Døves Kulturfestival

Prinsesse Märtha Louise deltar ved Døves Kulturfestival i Bergen fredag 25. august. Festivalen varer fra 24. - 27. august, og er Nordens største tegnspråklige kulturarrangement. Akkreditering innen 24. august klokken 13.00.

Pressemelding fra arrangør:

Prinsesse Märtha Louise deltar ved Døves Kulturfestival fredag 25. august i Bergen. Hun er Norges Døveforbunds høye beskytter og har deltatt på innføringskurs i norsk tegnspråk. Hennes interesse har vært med å løfte status på et norsk språk, som av Stortinget blir betegnet som en del av den norske kulturarven som samfunnet har et ansvar for å ivareta og videre utvikle.

Det er 50. gang Norges Døveforbunds festival arrangeres og lokal arrangørene i Bergen Døvesenter frister med et program med artister fra hele Norden, USA, Canada, England, Skottland, Tsjekkia, Tyskland og Singapore.

Norges eneste profesjonelle tegnspråklige teater, Teater Manu, skal vise forestillingen «Jonas og kroppen», manusforfatter er Trond Viggo Torgersen. Mens Riksteatret i Sverige viser «Bernandars Hus» av Federico Garcia Lorca. Det blir dans, standup, teater, trylling og tegnspråkpoesi/sang – det siste blant annet av vinneren av TV2s norske talenter Vilde Winge.

Alle aktørene under kulturfestivalen er døve og en blanding av verdens beste profesjonelle artister og dyktige norske amatører.

Arrangementet samler 1.200 deltakere fra 20 forskjellige land. Selv om hvert land har sitt nasjonale tegnspråk, kan språkene tilpasses slik at døve enkelt kan kommunisere på tvers alle landegrenser.

Arenaer for festivalen er Den Nationale Scene, kulturhuset Salem, Scandic Bergen City og med utearrangementer om kveldene i Skostredet.

Det hele starter med et fagseminar torsdag 24. august kl. 09 med tema «Mental helse for døve og hørselshemmede», på Scandic Bergen City. Psykisk sykdom er fortsatt et område det snakkes lite om blant døve selv, og muligheten for medisinsk hjelp i Hordaland er svært dårlig. Forelesere på seminaret kommer fra Canada, Østerrike og Norge. Og alt blir tilgjengelig på norsk og på tegnspråk.

Torsdag kveld begynner de første teaterforestillingene i kulturhuset Salem. Både fredag og lørdag går det forestillinger parallelt på scenene til DNS og Salem.

Akkreditering  kontaktinformasjon

Mer informasjon før og under festivalen:

 • Styreleder Helge Herland, Bergen Døvesenter, helge.herland@doveforbundet.no – sms 997 99 036.
  Herland er døv og utfyllende informasjon/intervjuer kan gjøres på e-post, som vanlig intervju med tegnspråktolk, snakke tydelig / skrive spørsmål og han svarer på talespråk.

Presse som ønsker å dekke Prinsessens besøk må melde seg på til Helge Herland før torsdag 24. august kl. 13.00

Prinsessen er til stede som følger:

 • Kl. 15.55 Ankomst Den Nationale Scene, forestillingen Jonas og kroppen.

 • kl. 17.15 Besøk på Scandic Bergen City Hotel:
  Presentasjon av firmaet Supervisuell, en viktig arbeidsplass for døve.
  Nav demonstrerer tegnspråktolking via billedskjerm.

 • kl. 18.55 Ankomst Den Nationale Scene, åpningsseremoni for kulturfestivalen.
 • kl. 20.25 Avreise fra Den Nationale Scene.

 

 

21.08.2017

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter