Hopp til hovedinnhold

Kjell Nupen Memorial Grant 2017: Juryens begrunnelse

Kjell Nupen Memorial Grant deles ut 5. september annethvert år på den avdøde Kjell Nupens bursdag. Her er årets tildeling.

Stipendiet tildeles en nordisk kunstner som er under utdanning, eller nettopp har avsluttet sin utdanning, og som aktivt bruker grafikk som et viktig uttrykksmiddel innenfor sitt kunstnerskap. Stipendiet er et samarbeid med mestertrykker Bill Goldston ved Universal Limited Art Editions (ULAE) og juryen består av styret i Queen Sonja Print Award. Kunstnerne blir nominert av de større kunstutdanningsinstitusjonene eller grafikkorganisasjonene i sine respektive land. I år har alle de nordiske land vært representert og juryen har vurdert 36 kandidater av gjennomgående høy kvalitet.

Stipendiet består av et 10-dagers utdanningsopphold ved det anerkjente grafikkverkstedet Universal Limited Art Editions (ULAE) på Long Island i New York, samt kr. 50.000,- for å dekke reise- og materialutgifter.

Tildelingen

Kjell Nupen Memorial Grant overrekkes i år til den norske kunstneren Julie Ebbing (f. 1985).

Juryen begrunner sitt valg med at kunstneren fortolker en tradisjonell grafisk teknikk og gir den et moderne og aktuelt uttrykk. Selv om kunstneren er nyutdannet, oppfattes prosjektene hennes som modne og gjennomførte. Tresnittet er kjernen i Ebbings praksis. Denne teknikken blandes med installasjon, skulptur, maleri, tegning, tekstil, broderi, collage, funnede objekter, performance og tekst. I Ebbings arbeider tilføres tresnittet en rå energi. Innenfor et gitt rammeverk evner hun å utnytte treets egenart samtidig som hun stadig skaper nye sammenhenger. Ebbing bringer kunsthistorien inn i sitt kunstnerskap, og arbeidene inneholder både politiske og sosiale kommentarer. Selv sier hun at måten hun benytter seg av tresnittet befinner seg et sted mellom håndverk og hærverk. Ebbings kunstneriske praksis er aktuell, og samtidig nyskapende i relasjon til mediet og tematikken.

Queen Sonja Print Award gratulerer Julie Ebbing med Kjell Nupen Memorial Grant 2017.

 Dette og andre bilder kan lastes ned til bruk for pressen via lenkelisten (Foto: Niklas Lello)Dette og andre bilder kan lastes ned til bruk for pressen via lenkelisten (Foto: Niklas Lello)

 

05.09.2017

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter