Hopp til hovedinnhold

Pressevisning: «Den kongelige stall. Hestehold og ekvipasjer 1905-1940»

Det inviteres til pressevisning av utstillingen «Den kongelige stall. Hestehold og ekvipasjer 1905 – 1940» i Dronning Sonja KunstStall torsdag 12. oktober 2017 klokken 12.45. Hennes Majestet Dronningen og Prinsesse Märtha Louise vil være til stede ved avslutningen av pressevisningen.

Den kongelige stall hadde sin storhetstid etter unionsoppløsningen. I 1940 tok hesteholdet slutt. Utstillingen viser noen av Slottets flotteste vogner, seletøy og arbeidsutstyr. I taket løper Kristin Günthers installasjon «Hesten», og Det kongelige selekammer åpnes for publikum for første gang. Dronning Sonja vil foreta åpningen av utstillingen klokken 14.00, og fra fredag 13. oktober vil utstillingen være åpen for publikum.

Rammen om utstillingen er stallen selv – slik den var da Kong Haakon og Dronning Maud hadde sine hester her. Velkommen til en tid da hestene var en like naturlig del av gatebildet i Oslo som bilene er det i dag!

  • Dronning Maud var svært interessert i hestehold og en utmerket rytter. Dronningen sto selv bak oppgraderingen av Den kongelige stall etter hun ble Norges Dronning i 1905. Kong Haakon betalte for det av egen lomme. Rideantrekk og –utstyr etter Dronning Maud blir å se i utstillingen.

  • Det kongelige selekammer åpnes for publikum for første gang.

  • Selve stallen spiller en hovedrolle i utstillingen. Nå kommer den virkelig til sin rett og kan ses slik den var da Kong Haakon og Dronning Maud hadde sine hester her.
  • Syv flotte vogner er en del av utstillingen. De stilles ut sammen med fotografier fra den gangen de var i full bruk.
  • Sentralt står en fullt montert ekvipasje «på vei til Stortinget» - en landauer forspent med fire «hester».
  • I taket løper Kristin Günthers installasjon «Hesten», utlånt fra Kistefos-museet hvor den normalt er en del av den faste utstillingen.

Akkreditering

All presse som ønsker å dekke pressevisningen må søke om akkreditering innen onsdag 11. oktober 2017 klokken 16.00 via pekeren i lenkelisten. 

 

 

10.10.2017

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter