Hopp til hovedinnhold

Kongen deltar på åpning av Sea King-utstilling i Bodø 13. mars

Hans Majestet Kong Harald vil delta i den offisielle åpningen av Norsk Luftfartsmuseum sin Sea King-utstilling onsdag 13.03.2024, og det ventes gjester som på mange forskjellige vis har vært knyttet til den norske redningshelikoptertjenesten i disse femti årene.

PRESSEMELDING FRA NORSK LUFTFARTSMUSEUM

Sentrum i utstillingen er et autentisk og intakt Sea King-helikopter, donert til museet av Justis- og beredskapsdepartementet.

Søk- og redningshelikopteret Sea King har tjenestegjort i Norge i hele 50 år, fra 1973 til 2023, og er kjent for de fleste nordmenn for sin sentrale rolle i redningstjenesten over hele landet, langs kysten og til havs. Museets helikopter var med i den første gruppen Sea King, som ble satt i drift i 1973, og var blant de aller siste som ble faset ut til fordel for de nye SAR Queen redningshelikoptrene i desember 2023.

Alexander Kielland-ulykken Nordsjøen i 1980, brannen i Hotel Caledonien i Kristiansand i 1986 og leirraset i Gjerdrum i Akershus i 2020 er eksempler på større, kjente redningsoperasjoner der Sea King-helikoptrene har hatt en sentral rolle. Museets helikopter deltok under i redningsoperasjonene ved både Alexander Kielland-ulykken og ved berging av passasjerer fra cruiseskipet Maxim Gorij ved Svalbard i 1989.

Samtidig har Sea King og besetningene ved 330 skvadron, frivillige hjelpekorps, «blålysetater» og i helsevesenet sammen utført luftambulanseoppdrag, redningsoppdrag og andre samfunnsviktige operasjoner over hele landet i et halvt århundre. Lege og redningsmann eller -kvinne ombord kunne gi øyeblikkelig hjelp ved et ulykkessted og under transport til sykehus, noe som har bidradd til å redde mange liv.

Det er utført over 46 000 ambulanse- og søk-og redningsoppdrag med denne helikoptertypen siden 1973, noe som gjør at en meget stort antall mennesker i Norge på en eller annen måte har et spesielt forhold til Sea King, enten de selv har blitt reddet eller fraktet til sykehus, er pårørende, eller har bidradd i redningsapparatet.

Sea King-helikoptrene ble driftet av Luftforsvarets 330 skvadron, og var fast stasjonert på Banak flystasjon i Troms og Finnmark, Bodø hovedflystasjon i Nordland, Ørland flystasjon i Trøndelag, Sola flystasjon i Rogaland og Rygge flystasjon i Østfold, i tillegg til et detachement på Florø lufthamn. Gjennom helikoptrenes levetid ble de utstyrt med forbedrede sensorer og annet utstyr som muliggjorde operasjoner i mørket og mange slags typer krevende værforhold.

Helikopter «073» kom til Norge i 1973, og fløy sin siste tur fra Rygge til Bodø i desember 2023. Det er siden blitt preservert intakt og autentisk ved Norsk Luftfartsmuseum for bevaring av denne viktige delen av norsk nasjonal kulturarv i museal varetekt for ettertiden. Helikoptrene «189» og «060» vil bevares ved henholdsvis Forsvarets flysamling Gardermoen og Flyhistorisk Museum Sola. De tre helikoptrene er donert av Justis- og beredskapsdepartementet.

Presseakkreditering:

Statsforvalteren i Nordland ved Wigdis Korsvik, [email protected]

Pressekontakter ved Norsk Luftfartsmuseum:

Rolf Liland, direktør, tlf 922 72 878, [email protected]
Elisabeth Langeland, markedsrådgiver, tlf 976 68 887, [email protected]

07.02.2024

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook