Hopp til hovedinnhold

Mågerø

 Kongeparets private sommersted, Mågerø, ligger på en odde på Tjøme sør for Tønsberg.

I 1992 ønsket Kongeparet å få utformet sitt nye sommersted. 60 arkitekter meldte sin interesse og tre av disse ble med på en arkitektkonkurranse. Vinnerprosjektet, som var forfattet av Lund Hagem Arkitekter A/S, ble valgt, blant annet fordi det gikk best i ett med naturen. Et omfattende premissprogram lå til grunn for konkurransen og inneholdt alt fra økonomi til estetiske retningslinjer. Sommerstedet skulle være moderne, nøkternt og i naturmaterialer.

Sommeren 1993 kunne Kongefamilien ta stedet i bruk.

Arkitektur

Anlegget består av flere bygninger. Med en fri plan etter moderne prinsipper, ikledd uhøvlet panel og grov naturstein, smyger husene seg etter det kuperte terrenget. En blanding av vinduer som bildehull i veggen og store åpne glassflater bringer utsikten og naturen inn på forskjellig vis.

Det er valgt en tidsmessig fortolkning av et gammelt grunntrekk i norsk byggeskikk. Et hus skal ikke forurense verken fysisk eller visuelt, men puste i takt med landskapet og gli inn i omgivelsene.

 

09.02.2015