Hopp til hovedinnhold

H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit

Mette-Marit Tjessem Høiby ble født 19. august 1973. Forlovelsen med Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon ble offentliggjort 1. desember 2000. Vielsen fant sted i Oslo Domkirke 25. august 2001.

Kronprinsessen har tre barn: Marius Borg Høiby, Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Ingrid Alexandra og Prins Sverre Magnus.

Offisielle plikter

Kronprinsessen har et bredt nasjonalt og internasjonalt engasjement. Litteratur, ung i Norge, entreprenørskap, hav, miljø og bærekraft, psykisk helse og globale helse- og utviklingsspørsmål er noen av temaene Kronprinsessen engasjerer seg spesielt i.

Kronprinsparet fremmer norske interesser gjennom offisielle besøk i utlandet. Her er det Litauens president Dalia Grybauskaitė som ønsker velkommen under en reise til Baltikum i 2018. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kronprinsessen er beskytter for Norges Røde Kors og flere andre organisasjoner innenfor kultur og humanitært arbeid. Gjennom Kronprinsparets fond, som ble etablert da Kronprinsparet giftet seg, bidrar Kronprinsessen til å sette fokus på at unge må bli sett og få brukt sine ressurser, så de ikke faller utenfor i samfunnet. På sine offisielle utenlandsreiser har Kronprinsessen en aktiv rolle i å promotere norsk næringsliv, arkitektur og kultur.

I fokus: Unge i Norge

Litteratur

Kronprinsessen er levende opptatt av litteratur og ønsker å dele sin leseglede – i personlig overbevisning om at det finnes en bok for alle. I løpet av året deltar hun på en rekke litteraturarrangement, men Litteraturtoget står i en særstilling. De siste årene har Kronprinsessen lagt ut på en litterær togreise hver vår, godt hjulpet av NSB og Deichmanske bibliotek i Oslo.

Kronprinsessen i Litteraturtogets bibliotekvogn. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

I 2017 ble Kronprinsessen utnevnt til ambassadør for norsk litteratur i utlandet. Norge skulle være gjesteland under bokmessen i Frankfurt i 2019, og Kronprinsessen deltok på sentrale arrangementer i forbindelse med gjestelandsprosjektet. Hennes rolle for fremmingen av norsk litteratur vil imidlertid være global og strekker seg utover Frankfurt 2019. Norsk litteratur gjør det godt i utlandet. Kronprinsessen vil bidra i arbeidet for å styrke posisjonen ytterligere.

I fokus: Litteratur

Helsespørsmål

Psykisk helse står sentralt i Kronprinsessens arbeid, og hun markerte seg tydelig på området i 2004, da hun var høy beskytter for TV-aksjonen for Kirkens Bymisjon og Rådet for psykisk helse. Siden har Kronprinsessen vært sterkt engasjert i temaet. Hun er beskytter for Rådet for psykisk helse og har sittet i styret for Kirkens Bymisjon.

I fokus: Psykisk helse

Kronprinsessen på Mental Helse Ungdoms markering av Verdensdagen for psykisk helse i Asker, 2016. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Siden 2001 har Kronprinsessen på en helt spesiell måte vært engasjert i HIV/AIDS-tematikken. I 2006 ble hun utnevnt til UNAIDS Special Representative. I denne rollen har hun foretatt feltreiser til blant annet Nicaragua og Ukraina, og har flere ganger ledet norske delegasjoner til den internasjonale aidskonferansen som arrangeres hvert annet år. Kronprinsessen er spesielt opptatt av å styrke ungt lederskap i AIDS-arbeidet, og å etablere internasjonale nettverk for samarbeid. 

I fokus: HIV og Aids

Kronprinsessen er spesielt opptatt av å styrke kvinners helse og muligheter verden over. I 2015 etablerte Kronprinsessen og Kate Roberts fra Population Services International (PSI) i samarbeid med Melinda Gates et initiativ for målrettede helsetiltak i ulike land. The Maverick Collective ble lansert under konferansen Women Deliver i København i mai 2016.

I fokus: Internasjonal kvinnehelse

tanzania: Kronprinsessen med 10 år gamle Zubeda på vei til skolen. Utdannelse er veien ut av fattigdommen. Foto: Henrik Myhr Nielsen, NRK

I januar 2010 ble Kronprinsessen utnevnt til Young Global Leader av World Economic Forum. I 2012 ble hun styremedlem i det internasjonale Foundation Board of the Global Shapers Community. I 2016 ble Kronprinsessen utnevt til en av verdens mest kreative personer av Fast Company og til en av verdens 100 ledende tenkere (Leading Global Thinkers) av Foreign Policy Magazine.

Klima og miljø

Klima og miljø engasjerer Kronprinsessen. Hun er opptatt av valgene vi tar i hverdagen som gjør at hver og en kan bidra til en grønnere framtid.

Havets helse opptar Kronprinsesse Mette-Marit helt spesielt – og spesielt mikroplasten, som er en alvorlig trussel mot livet i havet. 

Kronprinsessen har deltatt på mange strandryddinger, både offisielt og privat. Her med Sandefjord søppelplukkerlag. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

I fokus: Hav, miljø og bærekraft

Fritid

Kronprinsessens fritidsinteresser omfatter både friluftsliv, trening, litteratur, film og teater. Kronprinsfamilien glad i å drive med fritidsaktiviteter sammen ute i naturen, på ski om vinteren, og til sjøs og til fots andre tider av året.

 

10.07.2020

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Fakta

Utdannelse

Kronprinsessen tok artium ved Kristiansand Katedralskole i 1994. I løpet av gymnastiden var Kronprinsessen utvekslingsstudent et år ved Wangaratta High School i Australia.

Etter endt skolegang har Kronprinsessen avlagt eksamener ved Bjørknes privatskole og examen philosophicum samt eksamener i kjemi og IKT ved Universitetet i Agder (tidligere Høgskolen i Agder). I perioden 2000-2002 avla hun eksamener i fagene Livssyn og Etikk og Anvendt etikk ved Historisk-filosofisk fakultet, Universitet i Oslo.

Våren 2003 studerte Kronprinsessen ved School of Oriental and African Studies, University of London (SOAS) der hun tok eksamener i Development-Experience, Theories of Development, HIV/AIDS and Development og The Global Refugee Crisis. Kronprinsessen var hospitant ved Norad en tremånedersperiode, hvor hun fokuserte spesielt på HIV/AIDS.

 Kronprinsessen fullførte en mastergrad i ledelse ved Handelshøyskolen BI i 2012.

Kronprinsesse Mette-Marit (Foto: Beate A. Tecza, Stella Pictures)