Hopp til hovedinnhold

Sør-Afrika 2009

DD.MM. Kongen og Dronningen var på et tre dagers statsbesøk til Sør-Afrika november 2009. Kongeparet reiste i spissen for en delegasjon med representanter for norsk ledelse, kultur og næringsliv.

Kongen og Dronningen ble ønsket velkommen av President Jacob Zuma og fru Zuma med en høytidelig velkomstseremoni i Union Buildings. Velkomstseremonien ble etterfulgt av bilaterale samtaler mellom Kongeparet og Presidentparet, og møter mellom den norske og den Sør-Afrikanske delegasjonen. 

Åpnet utenrikspolitisk seminar

Senere foretok Kong Harald den offisielle åpningen av seminaret ”States in Fragile Environments” ved Universitetet i Pretoria. Utenriksminister Jonas Gahr Støre var blant hovedtalerne på seminaret, som fokuserte på utfordringene sårbare stater representerer for fred og sikkerhet i Afrika. 

I åpningstalen sin, understreket Kong Harald blant annet det gode samarbeidet mellom Sør-Afrika og Norge rundt avtalen som forbyr bruken av antipersonellminer.

Omvisning i Freedom Park

Freedom Park – Frihetsparken – ligger på et høydedrag i Pretoria. Parken ble bygget ut fra et ønske om symbolsk forsoning med tidligere konflikter, og søker å fortelle det sør-afrikanske folkets historie på en visuell og interaktiv måte.

Kong Harald og Dronning Sonja fikk en omvisning parken, og fikk også et møte med the Field Band Foundation. Forbundet har som mål å gi unge muligheter til å utvikle sine evner gjennom musikk og dans, og har hatt et partnerskap med Norges musikkorpsforbund siden 2001.

Åpnet fredsprisutstillingen – ”Strengths and Convictions”

På sin andre dag i Sør-Afrika, reiste Kongeparet til Sør-Afrikas nest største by, Cape Town. Her åpnet Dronning Sonja fredsprisutstillingen ved Sør-Afrikas nasjonalgalleri. Utstillingen presenterer livet og samtiden til de fire Sør-Afrikanske fredsprisvinnerne og viser landets skiftende historie og overgangen fra apartheid til et demokratisk samfunn.

Kongen og Dronningen møtte også fredsprisvinnerne Desmond Tutu, Frederik Willem de Klerk, Albertina Nomathuli Luthuli og Maki Mandela (døtre av henholdsivs Albert Luthuli og Nelson Mandela til offisiell lunsj.

 

Senere på dagen møtte Kongen og Dronningen representanter for norsk næringsliv med tilhold i Sør-Afrika.

Kulturkveld med Boine og Madosini

Om kvelden var Kong Harald og Dronning Sonja til stede på et kulturarrangement, der Mari Boine band opptrådte sammen med de sør-afrikanske artistene Madosini og Abaqondisi Brothers. Som Mari Boine, har Madosini sine røtter i tradisjonell musikk, og de har samarbeidet om CD-utgivelse.

”A taste of Norway”

Kvelden ble avsluttet med buffeten ”A taste of Norway”, der norske og sør-afrikanske kokker serverer norske spesialiteter til de mange gjestene.

Green Point Stadion

Statsbesøkets siste dag startet med omvisning på Green Point Stadion - mest kjent som åsted for den første såkalte 46664-konserten, som samlet noen av verdens største artister i 2003. 46664 var fangenummeret til Nelson Mandela på Robben Island, og brukes i dag av Nelson Mandela Foundation i deres arbeid for økt bevissthet rundt HIV og AIDS.

En ny Green Point Stadion bygges nå til fotball-VM 2010.

Åpnet to seminar om forsking og utdanning

Senere åpnet Dronning Sonja to seminarer om forskning og høyere utdanning ved Universitetet i Cape Town. Utdanningsseminaret så på hvordan forholdene kan legges bedre til rette for studier på tvers av landegrensene.

Siden 1995 har det pågått et omfattende forskningssamarbeid mellom norske og sør-afrikanske universiteter, blant annet innen medisin, energi, sosialfag, fysikk og biologi. Forskningsseminaret så på mulighetene for samarbeid på nye områder. 

Uitzig Clinic

Deretter besøkte Kongeparet helsestasjonen The Uitzig Clinic.De fikk en omvisning på klinikken og en innføring i det viktige arbeidet som blir gjort her. Klinikken er en av 18 feltstasjoner tilknyttet the Desmond Tutu TB Centre. Kong Harald og Dronning Sonja besøkte også en familie som sokner til klinikken.   

MOT gjennom segling

Det siste offisielle besøket på Kongeparets program gikk til Zeekovlei Yacht Club. Her får unge fra fattige områder sjansen til å lære å seile. Noen av dem deltar i dag i regattaer – også internasjonalt, og enkelte har skaffet seg arbeid innen seling. Noen kommer også tilbake og jobber som frivillige instruktører for prosjektet, som hver uke underviser et hundretalls banr mellom 8 og 18 år.

Seilingen er et MOT-prosjekt. Mot ble opprinnelig startet av skyteløperne Johann Olav Koss og Atle Vårvik, og arbeider for trygge oppvekstmiljø som kan lære ungdom å stole på egne krefter. Sør-Afrika var det første landet utenfor Norge som begynte med MOT. Lederen av MOT i Sør-Afrika, Wanda Møller, presenterte flere  prosjekter for Kongen og Dronningen.

16.09.2010

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Fakta

Fakta om Sør-Afrika

Hovedsteder: Pretoria, Cape Town og Bloemfontein.

Største by: Johannesburg
Størrelse: 1.219.912 km² (Norge = 385 186 km²)
Befolkning 2011: ca 49,1 millioner

Offisielle språk:
Sør-Afrika har 11 offisielle språk. Engelsk benyttes mest i offisielle sammenhenger, men i dagligtale er zulu, xhosa, afrikaans, sesotho og setswana større.

Styresett: Republikk
Statsoverhode 2011: President Jacob Zuma

Båndene mellom Norge og Sør-Afrika er sterke, ikke minst på grunn av Norges støtte til ANC under kampen mot apartheid. I dag preges forholdet av dialog om globale spørsmål som fred og demokrati, konfliktløsing, tusenårsmålene, miljø og klima. Forskning og høyere utdanning er viktige samarbeidsområder, og et økende antall norske studenter tilbringer tid i Sør Afrika.

Kong Harald og Dronning Sonja avla statsbesøk i Sør-Afrika både i 2009 og i 1998, og president Nelson Mandela avla statsbesøk til Norge i 1999.

Valuta: Rand
Viktigste næringer: Finans og gruveindustri.
Eksport til Norge (2008) 2,278 mill NOK
Import fra Norge (2008): 770 mill NOK

Kilder: UD og www.safrica.info