Hopp til hovedinnhold

Fokus: Innovasjon og arkitektur

Kronprinsessen er opptatt av universell utforming – det vil si at design og arkitektur skal virke inkluderende for alle i samfunnet.

På denne måten er Kronprinsessens engasjement for design og arkitektur en forlengelse av hennes engasjement for et inkluderende samfunn, der alle skal kunne delta og føle tilhørighet.

Kronprinsessen er opptatt av hvordan våre omgivelser påvirker oss som mennesker – og av miljøaspektet i arkitekturen. Hun er også opptatt av arkitektur og design som en viktig næring for Norge – som en arena det er spennende å promotere for et internasjonalt marked.

Hennes engasjement vises både gjennom synliggjøring av norsk arkitektur i utlandet, gjennom nasjonale og internasjonale designutstillinger og konferanser, gjennom bedriftsbesøk – der hun følger prosesser fra idé til ferdig produkt – samt gjennom tett samarbeid med norske klesdesignere.

Bærekraftig mote

Kronprinsesse Mette-Marit har flere ganger stått for den offisielle åpningen av designutstillingen 100% Norway i London. Utstillingen er en del av den årlige London Design Festival og gir norsk interiørdesign og arkitektur en unik eksponering i utlandet.

Kronprinsessen har åpnet utstillinger i Thailand, Malaysia og Mexico som har satt fokus på norsk arkitektur.

Kronprinsessen er også svært interessert i bærekraftig mote og etisk handel. Høsten 2012 holdt hun innlegg på en lunsj for førstedamer og motebransjen i New York, i regi av Fashion 4 Developement. Der var nettopp temaet hvordan motebransjen kan gjøres mer bærekraftig i hele verdikjeden.

Bedriftsbesøk

Kronprinsesse Mette-Marit har besøkt en rekke designbedrifter rundt omkring i Norge. Møbelindustrien er Norges største designindustri og gjør seg bemerket internasjonalt. Under møbelbransjens 100-årsjubileum i 2009 besøkte Kronprinsessen møbelbygda Sykkylven på Sunnmøre og fikk en innføring i produksjonen hos møbelprodusentene Ekornes og L.K. Hjelle.

14.11.2012