Hopp til hovedinnhold

Unionsoppløsningen 100 år

I 2005 var 100-årsdagen for unionsoppløsningen bakteppet for utstillinger på Det kongelige slott og Oscarshall. Utstillingene fortalte om Kong Oscar II og Dronning Sophie - unionens siste kongepar, og Kong Haakon og Dronning Maud - det nye monarkiets begynnelse.

Oscarshall var det naturlige stedet å fortelle historien om Bernadottene frem til unionsoppløsningen, mens Det kongelige slott dannet bakteppet for formidlingen av kongevalget i 1905 og den nye kongefamiliens første tid i Norge.

På Oscarshall

I Spisesalen var temaet Kong Oscar II og Dronning Sofie som svensk kongepar. Her ble det montert en kopi av det svenske unionsflagget. Dronning Sofies svenske kroningskjole ble vist i hovedmonteret sammen med med Kong Oscar IIs generalsuniform. Det ble også vist en reproduksjon av et litografi fra kroningen i Storkyrkan 12. mai 1873.

I salongen var temaet Kong Oscar II og Dronning Sofie som norsk kongepar. Også her ble det vist en kopi av unionsflagget, denne gangen den norske versjonen. Blikkfanget var Dronning Sofies nyrestaurerte norske kroningskjole med broderier av det norske riksvåpenet. En reproduksjon av P. N. Arbos maleri av kroningen i Nidarosdomen 18. juli 1873 var montert på bakveggen i monteret.

I Kongens Dagligværelse ble det også stilt ut en rekke gjenstander med tilknytning til Kong Oscar II og Dronning Sophie, deriblant ordenen ”Den norske løve” som ble innstiftet på Kong Oscar IIs fødselsdag 21. januar 1904.

På Prins Christian Augusts skrivebord lå bl.a. audiensboken for Kronprinsregent Gustav slått opp på sidene for mai 1904, da Kronprinsregenten var i Kristiania siste gang. På bordet kunne publikum også studere de historiske gjestebøkene fra Oscarshall med signaturer fra både Bernadottenes tid og signaturene til Kong Haakon og Dronning Maud 29. november 1905.

På Det kongelige slott

På Slottet var utstillingen i Store spisesal et supplement til den faste omvisningsrunden. Det ble dermed også lagt vekt på gjenstander med fast plassering i rommene, men med tilknytning til begivenhetene i 1905. Formidlingen fokuserte på begivenhetene som førte fram til kongevalget, den nye Kongefamiliens ankomst til Norge og minner fra Kong Haakons og Dronning Mauds liv på Slottet.

I Kong Haakon-monteret ble det vist klesplagg og uniformer med stor symbolverdi:

  • Den danske galla admiralsuniformen med kappe som Kong Haakon bar ved avreisen fra København 23. november 1905. På uniformen var Kong Haakons medaljerekke fra før kongevalget montert. 
  • Den norske galla generalsuniformen Kong Haakon bar ved edsavleggelsen i Stortinget 27. november 1905. På uniformen var montert storkors og kjede av St.Olavsorden, 1906-modell.
  • Norfolk Imperial Yeomanry-uniform. Kong Haakon ble utnevnt til æresoberst i regimentet etter at han ble valgt til konge, siden han og Dronning Maud hadde en eiendom i grevskapet Norfolk.
  • Kong Haakons skiantrekk fra 1906, brukt på en av de første skiturene i Nordmarka.
  • Eilif Peterssens tegninger til rikssegl og riksvåpen samt maleri av gallakappe med riksvåpen, alle godkjent av Kong Haakon

Fotomontasjene i monteret viste den nye norske kongefamilien ved avreisen fra København 23. november 1905 og Kong Haakon på ski 1906.

I Dronning Maud-monteret var blikkfanget en gallakjole, sydd hos Maison Laferrière i Paris ca 1906. Rideutstyr, kamera og malersaker illustrerte Dronningen store interesse for ridning, fotografi og maling. To fotomontasjer viste Dronning Maud og Kronprins Olav sittende i en sofa i Speilsalen på Slottet, og med hest og ponni på Bygdøy Kongsgård. På et staffeli ved siden av sto en radering av Johan Nordhagen fra 1906 som gjenga Dronning Maud i den utstilte kjolen.

Mellom de to montrene var Kong Haakons ski fra 1906 montert ved siden av Kronprins Olavs barnevogn som han satt i da Wilse foreviget ham i Slottsparken i november 1905. Wilses berømte fotografi var forstørret opp og montert som bakgrunn for barnevognen. I tillegg ble det satt opp et bord med utsnitt av en gallaoppdekning med Vikingoppsatsen som hoveddekor. Oppsatsen i sølv veier 103 kilo og var en fødselsdagsgave fra Kristianias damer til Dronning Maud 26. november 1905.

Mot musikkgalleriet sto et bord med fotografier av Kong Haakons og Dronning Mauds nære familie.
 

Gjenstandene i utstillingen tilhører De kongelige samlinger, supplert med innlån fra Livrustkammaren i Stockholm, Norsk folkemuseum, Norsk Teknisk museum, Kunstindustrimusee, Forsvarsmuseet, Skimuseet og Utenriksdepartementet.

19.04.2011

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Kong Haakon kommer til Norge 25. november 1905 med Kronprins Olav på armen (Foto: NRK / Det kongelige hoffs fotoarkiv)