Hopp til hovedinnhold

Kongelige reiser 1905–2005

Utstillingen fant sted i Oslo 15. februar - 26. august 2012, og viste hvordan kongelige reiser har vært et bindeledd mellom monark og folk.

Utstillingen viste gaver, kofferter og reiseekvipasje, drakter og uniformer, smykker og ordener. Blant høydepunktene var vognen som ble laget til kroningen av Kong Haakon og Dronning Maud i 1906, og daværende Kronprins Olavs lekebil (en Cadillac) fra 1912.  De flotte gjenstandene står i sterk kontrast til det enkle utstyret som ble benyttet under flukten i 1940.

Statsbesøk og fylkesturer

Det å representere Norge på statsbesøk i utlandet og stå som vertskap når utenlandske statsoverhoder besøker vårt land, er blant de viktigste oppgavene  Kongeparet utfører. Gaver som har blitt utvekslet ved statsbesøk var en del av denne utstillingen. Det var også gjenstander benyttet av vårt nåværende Kongepar i forbindelse med deres omfattende reisevirksomhet på fylkesturer og andre offisielle oppdrag rundt inn- og utland.

"Den kongelige reise"

Utstillingen var en av seks utstillinger som under fellesbetegnelsen "Den kongelige reise" utgjorde Regjeringens gave til Kongeparet i anledning deres 75-årsdager i 2012. Utstillingen ble gjennomført i regi av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i samarbeid med Det kongelige hoff, og fant sted på Kunstindustrimuseet i Oslo.

Det finnes mer informasjon om utstillingene og boken "Arv og tradisjon - de kongelige samlinger" på nettstedet www.denkongeligereise.no
 

Mer informasjon på Kongehuset.no

Via pekerne til høyre kan du finne mer om tilknyttede tema, for eksempel:

  • Presentasjoner av gjenstander fra samlingene på Det kongelige slott
  • Hva er et statsbesøk
  • Oversikt over statsbesøk fra Kong Haakon og til i dag
  • Informasjon om fylkesturer
  • Nærmere om kroningen i 1906
     

19.05.2015

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter