Hopp til hovedinnhold

Den lengste reisen

Vandreutstillingen "Den lengste reisen" omhandlet Kongefamiliens lange, ufrivillige utenlandsopphold gjennom krigsårene 1940–45.

Tyske tropper angrep Norge om morgenen 9. april 1940. Senkingen av Blücher i Drøbaksundet forsinket angrepet og Kongefamilien, Regjeringen og de fleste av stortingsrepresentantene kom seg ut av Oslo før soldatene rykket inn.

Kongefamilien flyktet nordover og måtte til slutt forlate landet. Kong Haakon og Kronprins Olav reiste til London der de ledet den norske eksilregjeringen. Kronprinsesse Märtha dro med Prins Harald, Prinsesse Ragnhild og Prinsesse Astrid over til Sverige og senere videre til USA.

Kong Haakon og Kongefamilien ble et viktig samlingspunkt for den norske motstanden. Vandreutstillingen formidler angrepet, flukten, eksilet og hjemkomsten i 1945 gjennom historiske gjenstander, fotografier og film. 

"Den kongelige reise"

Utstillingen var en av seks utstillinger som under fellesbetegnelsen "Den kongelige reise" utgjorde Regjeringens gave til Kongeparet i anledning deres 75-årsdager i 2012. Utstillingen ble gjennomført i regi av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i samarbeid med Det kongelige hoff og ble  vist en rekke steder over hele landet i løpet av 2012 og 2013. Den åpnet første gang 21. september på Glomdalsmuseet på Elverum.

Det finnes mer informasjon om ustillingene på nettstedet www.denkongeligereise.no
 

Mer informasjon på Kongehuset.no

Via pekerne til høyre kan du finne mer om tilknyttede tema, for eksempel:

  • Krigsårene 1940 - 45
  • Fotoalbum
  • Filmklipp fra hjemkomsten 7. juni 1945
     
19.05.2015

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter