Hopp til hovedinnhold

Så på gjenoppbyggingen

Hans Majestet Kongen besøkte mandag Holtålen kommune som ble dramatisk rammet av flom i august 2011. Kongen fikk se og høre om arbeidet med å bygge opp bygdesamfunnene etter de store ødeleggelsene, og møtte mange som ble rammet av flommen.

01.05.2012

- Utfordringene var mange. Vi var totalt isolerte i ti dager. Deretter kom det en provisorisk hengebru på plass, fortalte Roar Aasen Kong Harald da følget stoppet ved Åsen-broen.

I Ålen sentrum fikk Kongen en orientering om hvordan flommet rammet kommunen 16. august i 2011. Fortsatt bærer bygdesenteret preg av vannmassenes herjinger. Først i slutten av juni vil det lokale kjøpesenteret være klart til gjenåpning.

Etter besøket i Ålen sentrum inviterte kommunen på lunsj i Gammelgården. Hele bygda var invitert til å ta del i Kongebesøket.

Røros kirke

Senere på dagen besøkte Kongen også Røros kirke. Kong Harald ble ønsket velkommen ved kirkeporten og fulgt inn i kirken der organist Stephen Hicks satte stemningen ved å framføre "Fantasia" av William Byrd på barokkorgelet.

Bergstaden Røros ble til etter at det ble funnet kobbermalm i fjellene her i 1644, og verket ble drevet i over 300 år. I dag har gamle Røros plass på UNESCOs verdensarvliste. Den karakteristiske kirken sto ferdig i 1784. Kirken ble omfattende restaurert i 2008 - 2010, og ble gjenåpnet med en festgudstjeneste i desember 2011.

Etter en orientering om historien og restaureringsarbeidet, spilte Tron Steffen Westberg og Magne Haugom en Rørospols, før Aagejes Toini Bergstrøm, etter en kort introduksjon på sørsamisk, fortalte om sørsamisk historie, levemåte, reindrift og språk i rørosområdet.

Besøket til Røros kirke ble avsluttet av Marja Helena Fjellheim Mortensson, som spilte piano og framførte den egenkomponerte joiken "Simlas sorg" og "Deilig er jorden", begge på sørsamisk.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook