Hopp til hovedinnhold

Kronprinsbryllup 1929

21. mars var det 80 år siden Kronprins Olav og Kronprinsesse Märtha giftet seg. Vielsen fant sted i Vor Frelsers Kirke (Oslo domkirke)  21. mars 1929, og svenske Prinsesse Märtha ble Kronprinsesse av Norge.

23.03.2009

Kronprins Olav og Prinsesse Märtha var fetter og kusine, og de hadde kjent hverandre fra barnsben av. De ble hemmelig forlovet i 1928, under OL i Amsterdam der Kronprins Olav konkurrerte i seiling.

13. januar 1929 reiste Kronprinsen inkognito til Stockholm med nattoget og 14. januar ble forlovelsen bekjentgjort. Forbindelsen var svært populær, både fordi det åpenbart dreiet seg om det man på den tiden kalte et inklinasjonsparti og fordi alliansen bidro til å lege sår som fortsatt eksisterte etter unionsoppløsningen 24 år tidligere.

Bryllupet ble fastsatt til 21. mars, noe som ga liten tid til forberedelsene.

Prinsessen ankommer Oslo

Prinsesse Märtha kom til Oslo et par dager før vielsen, etter at Kronprins Olav i dagene før hadde besøkt Stockholm og deltatt i en rekke markeringer der. Reisen skjedde med tog. Kronprinsen reiste direkte til Oslo, mens brudens vogn ble koplet fra Oslotoget ved Charlottenberg, der brudefølget gikk over i et eget, våpenprydet togsett.

Ankomsten skjedde på Østbanen i Oslo. Kronprins Olav ble tatt imot av Kong Haakon da han ankom kl. 10:20. En time senere rullet det kongelige ekstratoget inn på perrongen, som var dekorert med flagg og brudeparets initialer.

Brudefølget dro opp Karl Johans gate i en firespent landauer, til Slottet der de hilste de mange frammøtte fra Slottsbalkongen.

Oslos gater var pyntet til bryllupsfesten. Langs Karl Johan sto isobelisker – søyler av is – og mange bygg og gater var pyntet med flagg og banner. I tre timer dro brudeparet omkring i byen for å ta den i øyesyn og hilse til folk i gatene. Dagen ble avsluttet med ball på Slottet. Kvelden etter var det festforestilling i Nationaltheatret.

Bryllupsdagen

Vielsen skulle finne sted klokken 12:00. Vor Frelsers kirkes kor var pyntet med hvite blomster, asalea, syriner, tulipaner, hortensia og hvite liljer, mot en bakgrunn av palmer. Omkring orgelet sto flere hundre sangere fra 3 forskjellige kor. 50 unge offiserer sto i stram giv akt langs midtgangen.

1600 personer var invitert. I tillegg til omfattende slekt og venner på begge sider, var offisielle myndigheter, utenlandske diplomater og mange fremtredende borgere invitert. Forsvaret var særlig godt representert.

Brudekjolen

Prinsesse Märthas brudekjole var i hvit sølvlamé med 4 meter langt slep, brodert med liljer, prydet med perler og paljetter og slør i gammel brüsselknipling, nesten like langt som slepet. Sløret ble holdt sammen av et diadem av oransjeblomster med en liten myrtekrone på toppen. Brudebuketten var i hvite liljer - senere kjent som ”Märthaliljer”.

Seremonien

Da klokken nærmet seg 12, trådte Kronprins Olav inn i kirken, ledsaget av sin forlover, hertugen av York. Domorganist Eivind Alnæs spilte Richard Nordraaks ”Purpose”.

Deretter fulgte den nærmeste konglige familie, og Norsk Studentersangforening stemte i ”Sverige” av Wilhelm Stenhamar. Bruden kom inn ved sin fars arm. Fire par brudepiker, en norsk og en svensk, gikk hånd i hånd med Prinsesse Ingrid og Fridtjof Nansens datter, Irmelin, i spissen.

Biskop Johan Lunde forrettet ved vielsen som varte en time. Menigheten sang salmene ”Kjærlighet fra Gud ” og ”Gud som ljos og gleda sender”, og seremonien ble avsluttet med Händels ”Halleluja”.

Utenfor ventet titusener av mennesker som hadde fulgt vielsen gjennom høyttalere. Fra Akershus festning ble det avfyrt 42 skudd - en dobbelt kongesalutt.

Bryllupslunsj

Bryllupslunsjen på Slottet ble servert i Store spisesal hvor det var dekket bord i hesteskoform, med 5 utløpere. De vel 200 gjestene fikk servert slottsfruesuppe, sjøtungefilet, lammesadel og is.

Kong Haakon talte. Deretter talte Stortingspresidenten, Kronprinsen og brudens far. På orkestergalleriet ble det fremført et program bestående av norske og svenske melodier.

I femtiden forlot brudeparet selskapet. De ankom Østbanen 17:30 og startet sin bryllupsreise med tog.

Filmen viser Prinsesse Märthas ankomst til Oslo og det blivende kronprinsparet på hilsningstur omkring i Oslo (Arkivfoto NRK/Det kongelige hoff)

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook