Hopp til hovedinnhold

Mottok Eglantyne Jebb-prisen

Hans Majestet Kong Harald ble i dag den første mottakeren av Redd barnas Eglantyne Jebb-pris. Kongen er tildelt prisen for sitt engasjement i arbeidet mot vold og overgrep mot barn

20.11.2009

I begrunnelsen for tildelingen pekes det spesielt på Kongens engasjement i tilknytning til anmiasjonsfilmen Sinna Mann.

Prisen ble overrakt under et arrangement på Oslo rådhus, i etterkant av Barnas spørretime på Stortinget. Det var Redd barnas styreleder, Borger Lenth, som overrakte prisen - et maleri av kunstneren Elisabeth Werp.

Ved mottakelsen av prisen sa Kong Harald blant annet:

Til dere som er barn vil jeg si: Det er aldri deres skyld at voksne sliter og feiler. Det er aldri dere som skal ha ansvaret for de som er voksne. Dere har rett til å være barn. Mange barn tror at de kan løse de voksnes problemer. Det kan dere ikke. Dere må be om hjelp fra andre voksne. Det er ikke dumt eller feigt eller feil. Det er slik dere best kan hjelpe.

En nasjonal barnerettighetspris

Dette er første gangen Eglantyne Jebb-prisen deles ut, og det skjer på Barnekonvensjonens fødselsdag. Det er på dagen 20 år siden FNs generalforsamling vedtok konvensjonen om barns rettigheter.

Formålet med prisen er å inspirere til arbeid og økt engasjement for barns rettigheter.  Den tildeles enkeltpersoner, organisasjoner, bedrifter eller andre som har gjort en særskilt innsats for å styrke barns rettigheter eller bekjempe brudd på barns rettigheter.

Eglantyne Jebb - Barnekonvensjonens mor

Prisen er oppkalt etter den britiske Eglantyne Jebb, som i 1923 skrev den første erklæringen om barns rettigheter. Det var også henne som i 1919 opprettet the Save the Children Fund for å avhjelpe hungersnøden som rammet barn i Sentral-Europa i forlengelsen av 1. verdenskrig. Dermed var spiren til Redd barna sådd.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook