Hopp til hovedinnhold

Delte ut Kavliprisen

Hans Majestet Kong Harald delte ut Kavliprisen for fremragende forskning innen astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap i dag. Utdelingen fant sted under en festforestilling i Oslo Konserthus.

07.09.2010

Prisutdelingen ble ledet av Åse Kleveland og den amerikanske skuespilleren Alan Alda, og inneholdt en rekke musikalske innslag mellom prisoverrekkelsene i de ulike kategoriene.

Kong Harald delte ut prisen til 8 forskere:

Tildelingene

  • Kavliprisen i astrofysikk gis til Jerry Nelson, Ray Wilson og Roger Angel "for deres avgjørende bidrag til utviklingen av kjempeteleskoper".
     
  • Kavliprisen i nanovitenskap gis til Donald M. Eigler og Nadrian Seeman "for deres utvikling av enestående metoder for å kontrollere materiale på nanoskala".
     
  • Kavliprisen i nevrovitenskap gis til Thomas Südhof, Richard Scheller og James Rothman "for deres arbeid med å påvise det nøyaktige molekylære grunnlaget for overføring av signaler mellom nervecellene i hjernen."

De musikalske innslagene under festforestillingen ble ivaretatt av orkesteret Oslo Camerata, sopranen Silvia Moi og tenoren Didrik Solli-Tangen. På programmet sto også den 13 år gamle fiolinisten Kerson Leong og trompetisten Trond Sagbakken, som også er 13 år.

Kavliprisen

Kavliprisen deles ut for å

  • anerkjenne fremragende vitenskapelig forskning
  • berømme kreative forskere
  • fremme forståelse for forskere og deres arbeid hos allmenheten
  • fremme internasjonalt samarbeid forskere imellom

Prisen i hver kategori består av 1 million dollar, et diplom og en gullmedalje. Den ble etablert i 2008, da Kronprins Haakon foretok utdelingen.

Kavliprisen deles ut hvert annet år er et samarbeidsprosjekt mellom det norske akademiet, Fred Kavlis forskningsstiftelse Kavli Foundation og Kunnskapsdepartementet. 

(Kilde: Det norske vitenskapsakademi)

Offisiell bankett

I kveld vil Kong Harald være til stede ved den offisielle banketten som holdes til ære for prisvinnerne. Statsråd Tora Aasland er vert for banketten, som holdes i Oslo rådhus. Her vil Kongen møte prisvinnerne før prosesjonen inn i Rådhushallen der det er ventet 500 gjester.

Under banketten vil James Roger Prior Angel tale på vegne av prisvinnerne. Kveldens hovedtaler er den amerikanske humoristen Bill Bryson, som blant mye annet har skrevet den populærvitenskapelige boken "A short history of nearly everything". I kveld gir han til beste "An even shorter history of nearly everything".

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook