Hopp til hovedinnhold

Hedret for heltedåd

I dag ble 103 frivillige hedret for sin heltedåd under tragedien på Utøya 22. juli 2011. Under en høytidelig seremoni på Sundvolden, fikk hver og én sin hedersbevisning.

02.06.2012

Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen var begge til stede på Sundvolden i dag. Kronprins Haakon talte til livredderne:

Når vi hedrer dere her i dag, hedrer vi det beste i mennesket: Det som handler på tross av frykt og usikkerhet. Den umiddelbare omsorgen. Offerviljen og motet.

Dette styrker troen på at mennesket dypest sett vil det gode. Uten deres innsats ville færre overlevd. Vi minnes med sorg de som døde. Men i dag feirer vi også alle som lever – takket være dere.

Kronprinsen pekte både på hvilken forskjell den som velger å handle kan gjøre - og på hvordan ingen kan klandre dem som i en ekstrem situasjon har nok med sin egen kamp for å overleve.

Justisminster Grete Faremo talte også i dag, og Ole Paus sto for den musikalske avslutningen av seremonien, som var et samarbeid mellom Hole kommune og Norges Livredningsselskap.

Hvem var de frivillige?

Menneskene som ble hedret i dag var vanlige, uvanlige mennesker som med fare for sitt eget liv valgte å handle for å redde andre - for de fleste helt fremmede mennesker. De var fastboende i nærheten, hytte- og campinggjester og tilfeldig forbipasserende. Noen var AUF-ere på leir på Utøya.

De er bosatt i 20 ulike kommuner, fra Rana i nord til Stavanger i sørvest. Noen er andre lands statsborgere. Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit hilste personlig på alle under seremonien i dag.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook