Hopp til hovedinnhold

Feiret Christian Radich

Seilskuta Christian Radich fyller 75 år, og i dag ble fullriggeren feiret med en mottakelse i Oslo Rådhus. Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen er Christian Radichs beskytter, og deltok på markeringen i kveld.

15.06.2012

Christian Radich ble bygget i 1937 ved Framnæs Mekaniske Verksted i Sandefjord. Prøveturen gikk 17. juni 1937, og dette har siden vært regnet som skipets fødselsdag.

Det var et stort behov for praktisk opplæring av unge sjømenn, og en testamentarisk gave gjorde det mulig å bygge og innrede et skip fullt og helt med tanke på dette. Gaven stilte bare én betingelse: Skipet skulle oppkalles etter giveren, Christian Radich.

Tremasteren gjør fremdeles tjeneste som skoleskip, men da mer i form av skoleturer og tilbud til alle som ønsker en annerledes ferie, en annerledes utfordring.

Tall Ships Race

Nesten hver sommer deltar Christian Radich i seilskipsregattaen Tall Ships Race. Et mål med regattaen er å oppmuntre ungdom til å knytte vennskap på tvers av. Halvparten av seilerne om bord må være mellom 15 og 25 år, noe som er helt i tråd med Christian Radichs formål som skoleskip. Radich har deltatt siden starten i 1956, og har en ærerik merittliste med en rekke førsteplasser.
 

Radich ble bygget som skoleskip og har gjort tjeneste som det hele sitt liv, men skipet har også en karriere som «filmstjerne».

Windjammer

Filmen Windjammer fulgte Christian Radich på tokt over 17.500 nautiske mil, fra Oslo over Atlanteren til Karibia, New York og hjem til Oslo. Ny filmteknologi ga spektakulære bilder og filmen var en stor suksess. Den hadde verdenspremiere i Hollywood 8. april 1958.

I dag var flere av mannskapet fra Windjammer til stede i Oslo Rådhus, og Kronprins Haakon fikk hilse både på disse og på skipets kapteiner og øvrige besetning.

Til rors

Kronprinsen har også tidligere hatt anledning til å være om bord i skuta, og dertil stå til ros. Det var da Christian Radich tok Hans Majestet Kong Carl Gustaf av Sverige og Kronprinsregenten til åpningen av Kosterhavets og Ytre Hvaler nasjonalpark i 2009.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook