Hopp til hovedinnhold

Utdeling av Rød sløyfe-prisene

På Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessens første dag av aidskonferansen i Washington D.C. var hun hovedtaler under utdeling av Red Ribbon Award. Hun fremhevet betydningen av aidsarbeidet som drives på grasrota i lokalsamfunn over hele verden.

25.07.2012

– Mobilisering i lokalsamfunnet har alltid vært sentralt i kampen for å bekjempe aids, sa Kronprinsessen i sin tale på prisutdelingen og viste til sitt møte med den åtte år gamle jenta Manisha i New Delhi som fikk hiv etter blodoverføring, og senere tuberkulose.

Som så mange andre i samme situasjon holdt Manisha på å dø på grunn av mangel på medisiner. Takket være den lille organisasjonen Operation Asha mottar Manisha nå behandling.

– I dag ærer vi de som gir håp til Manisha og mennesker i alle aldre som er i en lignende situasjon, sa Kronprinsesse Mette-Marit før hun delte ut Rød sløyfe-prisen i kategorien «Stoppe hivsmitte til barn og holde mødrene i live».

De to organisasjonene som fikk prisen var Global Youth Coalition against AIDS i Egypt og Giramatsiko Post Test Club i Uganda.

Prisseremoni

I talen sin trakk også Kronprinsessen fram Aksept, Kirkens Bymisjons senter for alle berørt av hiv, som markerte 25-årsjubileum i juni.

Under prisseremonien talte også Michel Sidibé, lederen for FNs organ for bekjempelse av hiv og aids UNAIDS. Aung San Suu Kyi deltok med en videohilsen fra Myanmar.

Møtte norske ungdomsdelegater

Dagen startet med at Kronprinsessen var til stede ved en plenumssesjon: Turning the Tide on Transmission. Forskere, aktivister og FN-representanter delte sin forskning og sine refleksjoner om kvinner og barns situasjon i det globale aidsbildet.

På ettermiddagen møtte Kronprinsessen norske ungdomsrepresentanter for frivillige organisasjoner som deltar på konferansen, blant andre Skeiv Ungdom, Changemaker og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner. Etterpå besøkte hun den norske standen. Det er rundt 60 deltakere i den norske delegasjonen til aidskonferansen.

Unge involvert

Kronprinsessen har gjennom flere år arbeidet for å styrke ungt lederskap i aidsarbeidet. Hun bidro sterkt til at UNAIDS i vår gjennomførte det første ungdomsledede strategiarbeidet for å styrke involvering av ungdom i aidsarbeidet. Etter møtet med den norske delegasjonen hadde hun et møte med ungdom som har vært involvert i strategiarbeidet - for å diskutere veien videre.

I natt norsk tid deltar Kronprinsessen i en seremoni i regi av UNAIDS og organisasjonen Population Services International (PSI) for å hylle enkeltmennesker som har gjort en spesiell innsats for bekjempelse av hiv og aids innen ulike felt. Kronprinsessen vil dele ut utmerkelser sammen med den amerikanske skuespilleren og PSI-ambassadøren Debra Messing.

I dag lever 34 millioner mennesker med hiv, viser tall fra UNAIDS. I fjor ble 2,5 millioner mennesker smittet med hiv. Nesten halvparten av alle nysmittede er under 25 år.

Kronprinsesse Mette-Marit taler under prisutdelingen Rød sløyfe i Washington, D.C., 25. juli 2012 (Foto: Det kongelige hoff)

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook