Hopp til hovedinnhold

Besøkte senter for hivpositive

Torsdag morgen møtte H.K.H. Kronprinsessen med ansatte, frivillige og brukere på støttesenteret The DC Center i Washington D.C. Kronprinsesse Mette-Marit er i byen i forbindelse med den internasjonale aidskonferansen IAC som arrangeres for 19. gang.

26.07.2012

Brukerne av senteret tilhører i all hovedsak det homofile, lesbiske og transseksuelle miljøet i Washington. Under besøket fikk Kronprinsessen høre om det utstrakte støttearbeidet som drives, både innen medisinsk behandling og psykososial omsorg.

Kronprinsesse Mette-Marit har selv jobbet som frivillig på et støttesenter for mennesker berørt av hiv. I juni fylte Aksept i Oslo 25 år, og i onsdagens tale på prisutdelingen Rød sløyfe (Red Ribbon Award) trakk hun fram Aksept som en viktig ressurs både på et politisk og menneskelig plan:

- But most of all – Aksept is a place where people can be free of stigma and discrimination in their everyday lives. One of my friends there expressed it this way: “Sometimes I feel like I am regarded just as the one who is HIV positive. At Aksept, I am allowed to be myself, the whole of me…”, sa Kronprinsessen i sin tale.

Inviterte til arbeidslunsj

Etter besøket på The DC Center overvar Kronprinsesse Mette-Marit en paneldebatt om en av de sakene som hun er mest engasjert i: Finansiering av det ungdomsledede aidsarbeidet.

Den norske ambassaden i Washington var vertskap da Kronprinsessen var hovedgjest under en arbeidslunsj om ungt lederskap. Lunsjen samlet rundt 20 unge fra alle verdensdeler og hadde som mål å bygge bro mellom alle tiltakene som har vært gjort de siste årene. Dette for å sikre en god, samlet retning i arbeidet fremover.

Det ble trukket linjer fra aidskonferansen Young Leaders Summit i Oslo i 2009 som blant annet Kronprinsessen var vertskap for – og fram til arbeidet med UNAIDS’ ferske ungdomsstrategi.

Lansering av nytt fond

Sent på ettermiddagen hadde Kronprinsessen et møte med en liten gruppe hivpositive ungdommer fra ulike deler av verden. Et sentralt tema for diskusjonen var deres rolle i aidsarbeidet og hvordan de best mulig kan være med å skape en positiv utvikling. I sin rolle som spesialutsending for UNAIDS har Kronprinsessen hatt et spesielt fokus på å sikre ungt lederskap i aidsarbeidet. Nesten halvparten av alle nysmittede er under 25 år, viser tall fra UNAIDS.

- Young people are ready to challenge the silos and taboos that still surround HIV in our families and communities… This is why I believe young people should get more space for leadership, more public attention and more substantial funding, var noe av det hun trakk fram i sin tale under Red Ribbon Award.

Torsdagens program ble avsluttet med lanseringen av fondet The Robert Carr Fund. Det er et samarbeid mellom blant annet UNAIDS og den amerikanske presidentens Emergency Plan for AIDS Relief (PEPFAR). Midlene skal gå til å støtte det viktige arbeidet som gjøres på grasrota i lokalsamfunnene.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook