Hopp til hovedinnhold

Kronprinsen på Isla Negra

Lørdag var siste dag av H.K.H. Kronprinsens offisielle besøk i Chile. Kronprins Haakon besøkte Pablo Nerudas hjem Isla Negra, før en mottakelse der nordmenn bosatt i Chile var invitert.

27.01.2008

Isla Negra er en av tre av Nerudas boliger som nå blir drevet som museer av Pablo Neruda-stiftelsen.

Pablo Neruda

Pablo Neruda (Ricardo Eliecer Neftalí Reyes Basoalto) ble født i 1904 og er blant Chiles mest kjente diktere. Han fikk Nobels litteraturpris i 1971, og er av mange regnet som Chiles nasjonalskald. Canto General – Den store sangen - som består av rundt 250 dikt, regnes i dag blant de største verkene i det forrige århundrets diktning.

Pablo Neruda ble politisk aktiv etter utbruddet av den spanske borgerkrigen. Han meldte seg inn i kommunistpartiet i 1945, og var i mange år en sentral skikkelse i chilensk politikk. Neruda var også diplomat og tjenestegjorde i en rekke land, blant annet som Chiles ambassadør til Frankrike fra 1970 til 1972.

Neruda døde i Santiago kort tid etter statskuppet i 1973. Han er gravlagt ved huset på Isla Negra.

Neruda på norsk

Den norske forfatteren Kjartan Fløgstad har gjendiktet Pablo Neruda på norsk, og vil lese noen av Nerudas dikt under besøket på Isla Negra.

Fløgstads forfatterskap er påvirket av den latinamerikanske magiske realismen og to av bøkene hans er oversatt til spansk. I 2004 ble Fløgstad tildelt den chilenske Bernardo O’Higgins-ordenen, blant annet for å ha spredt kunnskap om chilensk politikk og kultur gjennom flere bøker og hans gjendiktning av Pablo Neruda.

Nordmenn i Chile

Om ettermiddagen holdt Pål Moe, den norske ambassadøren i Santiago, mottakelse for Kronprinsen og nordmenn bosatt i Chile. Det er for tiden registrert 274 - de fleste bosatt i Santiago og Puerto Montt-området. Mange som opprinnelig var flyktninger i Norge, har vendt tilbake til Chile og utgjør i dag grunnstammen i den norske kolonien.

I Chile finnes også mange chilenere av norsk herkomst, etterkommere av norske hvalfangere, sjømenn, ingeniører og shippingfolk som utvandret til Chile for over 100 år siden.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook