Hopp til hovedinnhold

Åpnet NorSun i Årdal

H.K.H. Kronprinsen og H.K.H. Kronprinsessen deltok under fredagens åpning av NorSuns waferfabrikk i Årdalstangen. Wafere er hovedkomponenten ved produksjon av solcellepaneler

16.06.2008

Kronprinsparet ble møtt i Årdalstangen av Ordfører Arild Ingar Lægreid, Fylkesmann Oddvar Flæte, Politimester Johan Brekke og Fylkesordfører Nils R. Sandal. Øvre Årdal Janitsjar spilte, og barn fra Tangen og Farnes skoler fremførte sanger fra Sogn og Fjordane.

- Omstilling kan være både vanskelig og smertefullt. Når vi blir tvunget inn i en situasjon som krever store forandringer i livet, kan dette bety tap – men også muligheter, sa Kronprinsessen i sin hilsningstale til folk i Årdal.

Ny næringsvirksomhet

Da Norsk Hydro la ned aluminiumsproduksjonen på Årdal sommeren 2007 mistet bygda 130 arbeidsplasser. Bygdas innbyggere ga imidlertid ikke opp håpet om en fremtid i hjembygda, og startet arbeidet med å finne nye interessenter. Ved at NorSun waferfabrikk og dørprodusenten Dooria nå har startet produksjon i Årdal, erstattes de tapte arbeidsplassene.

Etter mottakelsen spaserte Kronprinsparet til NorSuns waferfabrikk, der de ble møtt av administrerende direktør Jon Hindar og grunnlegger Alf Bjørseth før de gikk til ”Sagehallen".

Offisiell åpning

- Utvikling av og tilgang på fornybare energikilder er et helt sentralt tema for at alle skal kunne bidra i kampen mot det forskerne mener er menneskeskapte klimaendringer, sa Kronprinsen i sin tale i NorSuns fabrikklokaler. Kronprinsen fokuserte også på hvor viktig det er at vi blir enda flinkere til å legge til rette for at mennesker kan iverksette miljøtiltak i egen hverdag, som bruk av solenergi.

Kronprinsen erklærte NorSun waferfabrikk for åpnet og klippet den første ingot (silisiumtråd som er råmateriale for produksjonen av solceller og solcellepaneler) produsert ved anlegget.

Direktør Jon Hindar, konsernsjef i Hydro, Eivind Reiten og grunnlegger av NorSun Alf Bjørseth holdt også taler i ”Sagehallen”, før Bjørseth ga Kronprinsparet en omvisning i produksjonslokalene hvor forming, smelting og skjæring av ingot finner sted.

Solcellepaneler

Produktet til NorSun er tynne skiver av krystallisert silisium (wafere) som er hovedkomponenten i produksjon av solcellepaneler. Monokrystallinske silisiumskiver har en rekke fortrinn i forhold til polykrystallinske, og gir solceller med høyere virkningsgrad – opp til 25 % mer strøm. Silisiumskivene selges til aktører i det internasjonale solenergimarkedet for videreforedling til solceller og solcellepaneler.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook