Hopp til hovedinnhold

Skaugum gård

Kronprinsparet legger ned melkeproduksjonen på Skaugum gård og forsøker å leie bort jordene.

16.06.2010

- Det er med tungt hjerte vi har besluttet å avvikle husdyrholdet på Skaugum. Det har dessverre ikke lyktes oss å finne en forpakter til gården. Det har vært kvalifiserte søkere underveis, men etter mange runder har vi ikke klart å finne en løsning for videre melkeproduksjon. Mange konstruktive forslag til driftskonsept har heller ikke resultert i en løsning for videre husdyrhold på gården, sier Kronprinsen.

Driften av Skaugum gård har i de senere år vært en økonomisk balansekunst. Gårdsbestyreren og de ansatte har gjort en fantastisk innsats. De har fått utmerkelse fra Tine meierier for ekstra god melk sammenhengende i 10 år og levert beste kvalitet på korn i så å si alle år. På tross av dette har driften ikke kunnet bære kostnadene av et forsvarlig vedlikehold og nødvendige investeringer. Etterslepet på vedlikehold og nødvendige investeringer har vokst, og nå står gården foran betydelige økonomiske utfordringer og krav til investeringer ved videre husdyrhold.

Når gårdsbestyrer på Skaugum gård gjennom 40 år, Ola Aanonsen, nå skal bli pensjonist er tiden inne for å ta noen valg for framtiden. For Kronprinsparet har det vært viktig å få driften over i et økonomisk bærekraftig spor. De besluttet derfor å søke etter en forpakter framfor fortsatt å være arbeidsgiver for gårdens ansatte. En forpakter ville kunne investere all sin arbeidskapasitet i gårdsdriften. Denne muligheten har ikke Kronprinsparet. I tillegg har Kronprinsparet ønsket å legge om til økologisk drift.

Prosessen med å søke etter en forpakter til gården har nå pågått siden mars 2009. Det har vært kvalifiserte søkere underveis, men etter mange runder har dessverre ikke dette ført fram. Det er viktig å understreke at ingen av søkerne har trukket seg på grunn av ønsket om økologisk drift. Mange forskjellige driftskonsepter har vært vurdert, og det har kommet konstruktive forslag og bidrag fra mange hold, deriblant Asker kommune.

Kronprinsparet har etter en samlet vurdering besluttet å avvikle dyreholdet og å forsøke å forpakte bort jorden. Dagens ansatte vil bli til 1. oktober 2010.

Skaugum har i dag ca. 110 dyr som vil bli solgt eller slaktet. Den delen av maskinparken som det viser seg å ikke være bruk for, vil bli forsøkt solgt. Skaugum er en viktig del av kulturlandskapet i Asker, og det er driveplikt av jordene på gården. Det vil derfor bli søkt etter noen som ønsker å forpakte jorden på Skaugum. I tillegg vil det søkes etter dyr som kan beite på beitearealene som i dag.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook