Hopp til hovedinnhold

Kronprinsparet i Hallingdal

Buskerudkommunene Ål og Hol fikk besøk av DD.KK.HH. Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit fredag. Det var helikopterbasen på Ål og Geilomo barnesykehus som sto i sentrum for besøket.

 

24.10.2010

I Ål fikk Kronprinsparet oppleve den lokale helikopterbasen, samt høre de ansatte fortelle om arbeidet ved Norsk Luftambulanse.

600 oppdrag siste år

Aktiviteten på Ål svinger med turistsesongen, og basen merker godt nærheten til fjellheimen og alpinbakkene.

Kronprinsen og Kronprinsessen hadde mange spørsmål under omvisningen på basen, som også omfattet bilder fra noen av de dramatiske situasjonene der besetningen hadde vært tilkalt. Basen hadde nesten 600 oppdrag i 2009.

Det er Vestre Viken HF som har det medisinske ansvaret for basen, som ble etablert i 1994.  Helseforetaket stiller med anestesileger, mens Norsk Luftambulanse er helikopteroperatør og bemanner basen med redningsmann og flyger.

Pølsefest på Geilomo barnesykehus

Fra Ål gikk turen videre til Hol kommune og Geilomo barnesykehus. Geilomo er landets eneste spesialsykehus for behandling av barn og ungdom med astma og andre kroniske lungesykdommer, eksem, allergi og medfødt hjertefeil.

På Geilomo fikk Kronprinsparet faglige orienteringer og muligheten til å møte barna på sykehuset. Kronprins Haakon er beskytter for Norges astma- og allergiforbund, og besøket til Geilomo kom i anledning forbundets 50-årsjubileum.

Forbundets generalsekretær, Geir Endregard, kunne blant annet fortelle at halvparten av alle barn og unge i dag har en eller annen form for allergi. Hvert fjerde barn har astma - et omfang som bekymrer.

Besøket ble avsluttet med pølsefest i kantinen - med helt allergitrygge pølser på menyen.

Norges astma- og allergiforbund

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) har som formål å være den fremste pådriver for å øke livskvaliteten for alle som er berørt av astma, kols, eksem, allergi og annen overfølsomhet. Forbundet teller omlag 19.000 medlemmer og har 80 lokalforeninger landet over.

Forbundet eier og driver Det Norske Helsesenter på Gran Canaria og Geilomo barnesykehus som driftes av Rikshospitalets Barneklinikk. (Kilde NAAF.no)

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook