Hopp til hovedinnhold

Skandinaver i New York

Kronprinsparet besøker New York i dag og i morgen. Foranledningen er the American-Scandinavian Foundations 99-årsjubileum, men Kronprinsparet vil også besøke andre nordiske bidrag på Manhattan og ha møter med UNDP og UNAIDS.

28.10.2010

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen startet besøket med å delta i en paneldiskusjon i regi av The International Peace Institute (IPI) og United Nations' Development Programme (UNDP). I panelet deltok i tillegg til Kronprinsen, UNDPs leder Helen Clark og forfatteren Greg Mortenson. Mortenson, som har norske røtter, har de siste 16 årene arbeidet med å støtte og forbedre utdanningsmulighetene for jenter i de nordlige områdene av Pakistan og Afghanistan. President i IPI Terje Rød-Larsen ønsket velkommen. Christiane Amanpour som ledet samtalene, regnes som en av verdens mest anerkjente journalister og har tidligere intervjuet Kronprinsparet.

Fra krise til utvikling

Panelet diskuterte gjennomføringen av FNs tusenårsmål i lys av kriser som dem vi har sett på Haiti og i Pakistan og hvordan verdenssamfunnet kan bidra til at målene nås i områder som står overfor store humanitære utfordringer.

Et sentralt moment var hvordan verdenssamfunnet kan bidra til å styrke land strukturelt, ikke bare bidra med akutthjelp når kriser er et faktum. Kronprinsen snakket om sine erfaringer fra feltbesøk, møter med enkeltmennesker og om viktigheten av at utviklingsarbeidet bygger på prinsippet om enkeltmenneskets ukrenkelige verdighet.

Etter paneldiskusjonen hadde Kronprins Haakon møter med UNDP, for å forberede Kronprinsens og Helens Clarks planlagte reise til Indonesia i november. Kronprinsen er goodwill ambassadør for UNDP.

Why Design Now?

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen besøkte utstillingen Why Design Now?. Cooper-Hewitt National Design Museum har som misjon å øke publikums forståelse for design, designhistorie og betydningen av design i menneskers liv og virke. Deres triennale regnes blant de viktigste designutstillingene i USA, og årets utstilling har fem norske bidrag.

Kronprinsessen fikk en omvisning i utstillingen med spesiell vekt på de norske bidragene. Snøhetta er her representert med en modell av Operaen. Snøhetta har stor suksess i USA og på Manhattan har de ansvaret for to av de viktigste signalprosjektene, Memorial Museum på Ground Zero og rekonstruksjonen av gatene rundt Times Square. Interessen for Snøhetta åpner dører også for andre norske arkitekter og designere, men også andre norske kunstnere lykkes i New York.

Free

Kronprinsparet besøkte også utstillingen Free på New Museum. Dette er et museum med fokus på samtidskunst, og som gjerne viser fram kunst fra internasjonale, uetablerte kunstnere.

Free er en utstilling som diskuterer hvordan Internett har åpnet opp for kollektive erfaringer og nye kreative muligheter - samtidig som det har sine egne begrensninger. 23 ulike kunstnere stiller ut, med arbeider innenfor ulike medium som foto, installasjon, skulptur, video, nett og lyd. Norske Hanne Mugaas og Lars Laumann er blant dem som stiller ut verk.

Kronprinsen og Kronprinsessen fikk en omvisning i utstillingen, og avsluttet med en lunsj med de norske kunstnerne Hanne Mugaas, Eline Mugaas og Elisabeth Byre.

Max og Moritz - en opera for barn

Norske krefter står også bak barneoperaen Max og Moritz som nå vises ved Lower Manhattan Arts Academy. Operaen er komponert av Gisle Kverndokk med libretto av Øystein Wiik. Den forteller historien om to små gutter som driver gjøn med beboerne i landsbyen deres - et grotesk, moralsk eventyr i tradisjonen etter brødrene Grimm og Roald Dahl.

Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit overvar forestillingen sammen med 800 skoleelever før de møtte elever, utøvere og musikere på scenen.

Kunst og arkitektur på Scandinavia House

I kveld besøker Kronprinsparet Scandinavia House - det nordiske kultursenteret i New York. Snøhetta har kuratert utstillingen Nordic Models + Common Ground, som åpner i kveld.

Utstillingen vil vise det nyeste innen nordisk kunst, design og arkitektur, og inngå i markeringen av Scandinavia House sitt 10-årsjubileum. Både etablerte kunstnere og nykommere skal vises fram, 35 verk i alt.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook