Hopp til hovedinnhold

Håp i havet

- Det er et paradoks at havet er så viktig for oss mennesker, men at vi på mange områder kanskje har mindre kunnskap om havet enn vi har om månen, sa H.K.H. Kronprinsen da han åpnet konferansen Håp i havet på Universitetet i Tromsø i dag.

10.02.2011

I år arrangeres konferansen for 11. gang under tittelen ”Framtida i nord – et hav av muligheter”.

Håp i havet er en viktig møteplass hvor studenter kan lære fra og utfordre forskning og næringsliv. Bak konferansen står studenter ved Norges Fiskerihøgskole som gjør denne innsatsen på frivillig basis.

Forskermiljøet i Tromsø

I åpningstalen trakk Kronprins Haakon blant annet fram at Tromsø er i ferd med å etablere seg internasjonalt som ett av de ledende miljøene innenfor bioprospektering:

- Forskere har anslått at det i havet antakelig finnes mer enn 10.000 arter som er lite undersøkt. Sannsynligvis har flere av disse marine organismene egenskaper som gjør at vi kan skape nye produkter – blant annet innenfor medisin og mat, sa Kronprinsen.

Forskningskonsernet Nofima

Etter foredrag, ulike stands og lunsj på universitetet besøkte Kronprinsen forskningskonsernet Nofima. Sammen med fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen orienterte konsernsjef Øyvind Fylling-Jensen om aktuelle satsingsområder i konsernet.

Det ble blant annet vist fram torskeavl og torskeoppdrett. Forsker Kjell Midling holdt fram en kongekrabbe, mens han fortalte om hva som gjøres for å holde denne verdifulle - men omstridte - delikatessen lengst mulig i live før den når matfatet.

Fjøsstell og mestring

Deretter gikk turen til Berg hvor Kronprinsen fikk møte skoleelever som bruker Widding gård som et alternativ til den teoretiske skolehverdagen.

En fast skoledag i uka i ett skoleår fyller de dagen med skolefaglig innhold på et gårdsbruk. Kronprins Haakon fikk en kort orientering om aktivitetene på gårdene i området i et drivhus før han ble ledsaget til hovedfjøset på Widding gård. Der ventet elevene Margrethe, Sofie, Jimmy og Sandra ved bingen til kyrne og en to uker gammel kalv. Innerst i fjøset ventet stell og mating av kaniner, hest og hane .

I skumringen utenfor drivhuset serverte elevene bålkaffe og stekte vafler.

På nabogården Nordgård fikk Kronprins Haakon et møte med tre deltakere i prosjektet Musketerene i geitefjøset. De kunne fortelle om hvordan fjøsstell og annet praktisk arbeid har hjulpet i forhold til rusproblemer og psykiske lidelser.

Rent Tromsøysund

Besøket i Tromsø ble avsluttet med kort orientering om miljøprosjektet Rent Tromsøysund i Tromsø havn.

Havnesjef Halvard Pettersen ledet omvisningen på det som skal bli den nye hurtigrutekaia i byen. Fundamentet til den nye kaipromenaden består av stålceller, og i disse deponeres forurenset mudder som graves opp fra bunnen av havnebassenget.

Målet er at når oppryddingen etter planen er ferdig til høsten, skal folk igjen kunne fiske og bade fra kaia.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook