Hopp til hovedinnhold

Vekt på fredsbevarende innsats

Prosjekter innen konfliktforebygging og fredsbevarende innsats sto sentralt for DD.KK.HH. Kronprinsen og Kronprinsessen den siste dagen i Ghana.

14.04.2011

Kronprinsparet fikk også anledning til å besøke forskningsskipet Dr. Fridtjof Nansen og sementfabrikken Ghacem – et norsk-ghanesisk samarbeid med oppstart i 1967.

Kjøreopplæring for kvinnelige politioffiserer

Norsk politi har et samarbeidsprosjekt med politiet i Ghana om kjøreopplæring for kvinnelige offiserer. Disse kvinnene skal ut i FN-oppdrag og kjørekunnskaper er nødvendig for at de skal kunne arbeide i felt, ikke bare på kontorer. Dette er av stor betydning for å oppnå kontakt med kvinner og barn i de områdene hvor de skal tjenestegjøre.

En av de deltagende politikvinnene ga Kronprinsparet en presentasjon av treningsopplegget. Samtidig fikk de overvære selve kjøretreningen som foregikk på stranden, og Kronprinsessen fikk selv forsøke seg. I Ghana er stranden mye mer enn et sted for soling og bading, den er arbeidsplass for mange ulike yrkesgrupper og den er en del av dagliglivet i byen. Årsaken til at kjøreopplæringen forgår på stranden er at sanden minner svært om den sanden de skal kjøre på i Darfur, Sudan, som de fleste offiserene i programmet skal til.

Kronprinsparet og statsråden fikk anledning til å snakke med noen av de 50 politioffiserene om FN-oppdragene de skal ut på og om betydningen av opplæringen som de får.

Training for Peace

Training for Peace-programmet er en viktig del av Norges arbeid med freds- og sikkerhetsspørsmål i Afrika. Programmet finansieres av norske myndigheter, og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim signerte en ny femårsavtale under besøket i dag.

Kofi Annan International Peacekeeping Training Centre (KAIPTC) har vært en del av programmet siden 2005. Senteret bygger sitt arbeid på erfaringer ghanesiske styrker har høstet gjennom fredsbevarende operasjoner de siste 50 årene. Senteret trener både militære og sivilt personell for fredsbevarende innsats, i tillegg til forskning på konfliktløsning og forebygging.

Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit fikk en orientering om senterets viktigste oppgaver, en omvisning på senteret, og de besøkte også et av klasserommene hvor opplæringen pågikk.

Forskningsskipet Dr. Fridtjof Nansen

I Tema havn ligger det norske forskningsskipet Fridtjof Nansen. Skipet er en del av Nansen-programmet, som samler inn data og informasjon om marine ressurser i utviklingsland. Nansen-programmet ble etablert av Norge, FAO og UNDP i 1971, og kom ordentlig i gang i 1975 etter at Norge hadde fått bygget forskningsfartøyet Dr Fridtjof Nansen.

Dagens Dr Fridtjof Nansen er bygget i 1993. Skipet er eid av Norad, og bemannes og drives av Havforskningsinstituttet. Fartøyet har stort sett operert utenfor Afrikas vestkyst og støtter flere av FNs forskningsprosjekter i området. Siden 2009 har skipet spilt en viktig rolle i miljøpillaren i Olje for Utvikling-samarbeidet, for å kunne etablere en miljøovervåkingsplan for ghanesisk kontinentalsokkel. Forskningsfartøyet kartlegger hvilken effekt oljeboring har på livet i havet.

Skipsfører Karl Robert Røttingen viste Kronprinsparet skipet.

Ghacem sement

Det siste besøket på Kronprinsparets reise i Ghana gikk til Ghacem - en sementfabrikk grunnlagt av ghanesiske myndigheter i samarbeid med norske Norcem AS (nå Scancem) tilbake i 1967. Kronprinsen og Kronprinsessen fikk se nærmere på lokalene og produksjonsprosessene. De fikk også møte noen av dem som arbeider her.

 

Fakta

Fakta om Ghana

Hovedstad: Accra
Største byer: Accra og Kumasi

Størrelse: 238.537 km²
Befolkning 2011: ca 23,5 millioner
Offisielt språk: Engelsk

Styresett: Republikk
Statsoverhode 2011: President John Evans Atta Mills

Politiske og diplomatiske forbindelser mellom Norge og Ghana er svært gode, og styrkes nå gjennom etablering av norsk ambassade i Accra. Denne ventes å åpne i løpet av 2011.

Forbindelsene mellom Norge og Ghana er økende, spesielt siden Ghana er i ferd med å bli en olje- og gassnasjon. Norsk bilateral bistand domineres av Olje for Utvikling (OfU), og et titalls norske institusjoner er involvert i OfU-programmet. Ghanesiske myndigheter har også anmodet om samarbeid innen klima og ren energi.

Kilde: UD

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook