Hopp til hovedinnhold

Minnet Grete Waitz

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon var til stede under minnemarkeringen for Grete Waitz på Bislett stadion i kveld. Mange var møtt fram på arenaen for å minnes en av landets største idrettsutøvere noen sinne.

11.05.2011

Det var Åge Alexandersens "Lys og Varme" som møtte publikum som kom til Bislett i kveld. Alexandersen innledet programmet som ble ledet av Dag Erik Pedersen.

Statsminister Jens Stoltenberg var den første av kveldens talere. Etter et minutts stillhet ble han fulgt av både ordfører Fabian Stang, Svein Arne Hansen fra Norges friidrettsforbund, Bente Skari og en rekke andre utøvere og representanter for idretten hjemme og ute. Bjørn Eidsvåg og Lisa Stokke bidro musikalsk.

Jack Waitz var siste taler i kveld.

En lang merittliste

Hennes merittliste er lang: Med VM-gull i maraton, olympisk sølv i samme gren, ni seire i New York Marathon og to i London, fem VM-gull i terrengløp og 33 norgesmesterskap, er det ingen norsk utøver som har vunnet flere langdistanseløp enn Grete Waitz.

I tillegg kommer hennes store innsats for breddeidretten og arbeidet for kreftsaken, og det var ikke minst dette som lå til grunn da hun ble tildelt St. Olavs Orden.

St. Olavs Orden

Grete Waitz ble tildelt St. Olavs Orden 19. november 2008. I begrunnelsen for tildelingen heter det:

"H.M. Kongen har utnevnt Grete Waitz til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for hennes betydning som rollemodell. Ordensrådet har i sin vurdering lagt vesentlig vekt på at hun gjennom sin idrettskarriere har kunnet fremme forståelse for gleden og nytten av idrett og fysisk trening. Hun har ved sin innsats fremstått som rollemodell og eksempel for kvinner i alle aldre og livssituasjoner. Vektlagt er også hennes arbeid i Aktiv mot kreft hvor hun viser vei for mennesker i kamp mot alvorlig sykdom. Hennes innsats har stor samfunnsmessig betydning."

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook