Hopp til hovedinnhold

Besøkte Jotuns nye fabrikk

H.K.H. Kronprins Haakon deltok på Dignity Day-markeringen på Re videregående skole i dag, før en omvisning hos malingsprodusenten Jotun i Sandefjord avsluttet besøket i Vestfold.

03.05.2012

Jotuns nye produksjonsanlegg stod ferdig første uke i mars i år og blir arbeidsplass for 240 ansatte. Fabrikken har kostet omkring 500 millioner kroner, og det er den største enkeltinvesteringen i Jotuns historie.

Det nye anlegget på Vindal erstatter Jotuns eksisterende anlegg i Sandefjord, og representerer et viktig framskritt miljømessig: Mindre utslipp av klimagasser, mindre bruk av løsemidler, redusert avfallsmengde og en halvering av strømforbruket er noen av gevinstene ved overgangen til nytt anlegg.

Jotun i 86 år

Med på presentasjon og orientering var også Sandefjords ordfører Bjørn Ole Gleditsch, barnebarn av Odd Gleditsch som etablerte Jotun i 1926. Den gangen var det leveranser til hvalfangstflåten som var Jotuns kjernevirksomhet. I dag er konsernet Norges ledende produsent av maling og pulverlakker. Jotun har 8.600 ansatte på verdensbasis og 39 produksjonsanlegg fordelt på fem kontinenter.

Tidligere besøk

Under sin offisielle reise til Malaysia i 2010 besøkte Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit også Jotuns anlegg i Shah Alam. Anlegget fungerer som hovedkontor for Asia- og Stillehavsregionen, og Kronprinsparet fikk blant annet en presentasjon av nyvinningen Jotashield - en malingstype som er utviklet for å reflektere varme.

Verdensutstillingen i Sør-Korea

Kronprins Haakon følger opp norsk næringsliv også senere i vår når han reiser til Yeosu i Sør-Korea for å delta på Norges dag under verdensutstillingen Expo den 14. mai.

Bærekraftighet i marin og maritim sektor er tema for årets utstilling - The Living Ocean and Coast - Diversity of Resources and Sustainable Activities.  Arrangørene forventer åtte millioner besøkende og deltakelse fra hundre nasjoner og internasjonale organisasjoner.
 

Verdighet på Re

Dagens besøk til Vestfold startet på Re Videregående skole utenfor Tønsberg. Her skulle 250 elever vie en halv skoledag til å diskutere verdighet. Hva betyr dette begrepet egentlig? Hva betyr det for hver og en av oss? Kronprins Haakon ledet diskusjonen i et av klasserommene, før alle elevene samlet seg for å dele sine egne historier om gitt og mottatt verdighet i plenum.

Dagen var et ledd i oppkjøringen til Global Dignity Day som i år finner sted 17. oktober.


 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook