Hopp til hovedinnhold

Gunnar Sønsteby bisatt

Hans Majestet Kongen var blant de mange som viste Gunnar Sønsteby den siste ære da krigsveteranen og demokratiforkjemperen ble bisatt fra Oslo Domkirke i dag.
25.05.2012

Prinsesse Märtha Louise, Prinsesse Astrid, fru Ferner, Ari Behn, Johan Martin Ferner og Erling Sven Lorentzen representerte også Kongefamilien ved bisettelsen. Representanter fra Stortinget og Regjeringen og syv tidligere forsvarsministre var også blant de mange som ville vise Sønsteby den siste ære.

Både Stortingspresidenten og statsminister Jens Stoltenberg holdt taler under seremonien i dag, både om krigshelten Sønsteby og det store fredsarbeidet han la ned etter krigen.

Gunnar Sønsteby har lært flere generasjoner med nordmenn om menneskeverd og mot. Om frihetens pris, om ikke å hate, sa statsministeren.

Barnebarna Jonas og Magnus ga innblikk i en annen side ved Sønsteby, da de fortalte om familiemannen og bestefaren i sin tale.
Det var domprost Olav Dag Hauge som forrettet under seremonien.


Fire norske jagerfly passerte over Oslo da kortesjen med kisten forlot Domkirken. En stor folkemengde var samlet på Stortorget utenfor, for å ta farvel og se kisten av sted.

Nr. 24

Gunnar Sønsteby var en av de mest kjente og markante motstandsmennene fra andre verdenskrig, der han var kjent under dekknavnene Nr. 24 og Kjakan. Som leder for Kompani Linges aksjonsgruppe i Oslo i krigens to siste år, stod han sentralt i etterretnings- og sabotasjevirksomheten.

I senere gjorde han en stor innsats sentralt tidsvitne, blant annet som omviser og formidler på Hjemmefrontsmuseet. I 2006 utnevnte H.M. Kongen Sønsteby til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for hans arbeid med formidling av krigshistorien. Sønsteby innehadde også Krigskorset med tre sverd og en rekke andre utmerkelser.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook