Hopp til hovedinnhold

Glass i 250 år

I dag var Hans Majestet Kongen til stede da Hadeland Glassverk markerte sitt 250-årsjubileum. Glassverket ble grunnlagt i 1762, og er Norges eldste industribedrift med kontinuerlig drift.
29.05.2012

Glassverkets eget musikkorps og flere hundre barn med flagg ønsket Kong Harald velkommen da følget ankom Hadeland Glassverk klokken 11.00 i formiddag.

Kongen fikk også anledning til å hilse på mottakere av Kongens fortjenstmedalje fra glassverket ute i det fine været. En av disse var Oddvar Bakken (92) som har fått plass i Guinness rekordbok for 53 år i jobben på Hadeland Glassverk uten en eneste fraværsdag.

Blåste fat til Kongen

Det er bygget opp en egen utstilling i det såkalte Galleriet for å formidle glassverkets historie gjennom to og et halvt hundreår. Kong Harald fikk en omvisning i utstillingen av eier Atle Brynestad og ansatte ved glassverket, så vel som en orientering om de ulike bygningene på verket.

I Glasshytta fikk Kong Harald se glassmestre demonstrere sitt fag, blant annet hilste han på Martin Johansson som er sjette generasjon glassblåser. Finalen i omvisningen var et glassmestershow hvor tre glassmestere lagde et stort fat som ble overlevert Kongen av to ansatte, Mai Britt Skåresbråten og Bjørn Tore Halvorsen.

Trekker turister

I tillegg til en omfattende produksjon, er glassverket ved Randsfjorden også en av Norges største turistattraksjoner med nærmere 600.000 besøkende hvert år. I år gir jubileumsutstillingen en ekstra fin anledning til å lære om glassverkets spennende historie.

Før Kong Christian VI åpnet for blant annet glassverk i 1739, besto industrivirksomheten i Norge av sølvverket på Kongsberg, kobbergruver på Røros, samt en del små jernverk på Østlandet. Nå ble det etablert syv glassverk, blant annet på Hadeland.

Den første tiden bestod produksjonen i hovedsak av flasker, medisinglass og glass til husholdningsbruk, men fra midten av 1800-tallet ble det utvidet. Nå kom det vinglass og boller, fat og vaser fra Hadeland glassverk. I begynnelsen hentet man modeller fra utlandet, men i 1920-årene ble designen i økende grad Hadelands egen.

Utstillingen gir publikum anledning til å følge glassverket fra den spede begynnelsen, fra bruksglass til kunsthåndverk, og se prosessen fra glødende glassklump til vakkert krystall.

Utstillingen åpner for publikum onsdag 30. mai.

 

Relaterte lenker