Hopp til hovedinnhold

Delte ut Holbergprisen

H.K.H Kronprinsesse Mette-Marit foretok utdelingen av Holbergs internasjonale minnepris i Håkonshallen i dag. Kronprinsessen fikk også innblikk i viktige perspektiver innenfor psykisk helse under besøket i Bergen.

06.06.2012

Holbergs internasjonale minnepris tildeles for fremragende arbeid innenfor humaniora, samfunnsvitenskap, juss eller teologi. I dag kunne Kronprinsessen dele ut den anerkjente prisen til den spanske sosiologen Manuel Castells.

Den fremste på sitt felt

I juryens begrunnelse heter det blant annet:
«Manuel Castells er den fremste sosiologen innen forskning om byer og urbanisering, om ny informasjons- og medieteknologi. Hans ideer og arbeider har formet vår forståelse av den politiske dynamikken i nettverkssamfunnets urbane og globale økonomier

Holbergprisen sier videre at Castells har kastet lys over maktstrukturene som ligger under vår tids teknologiske revolusjoner og deres konsekvenser. Han har bidratt til forståelse av hvordan sosiale og politiske bevegelser har utviklet seg sammen med de nye informasjonsteknologiene.

Prisen som bærer Ludvig Holbergs navn er på 4,5 millioner kroner.
 

Senter for Krisepsykologi

Psykisk helse er et tema som står sentralt i Kronprinsessens arbeid. I dag fikk Kronprinsesse Mette-Marit muligheten til å lære mer om dette viktige området under et besøk til Senter for Krisepsykologi i Bergen. Senteret har bred erfaring med mennesker som har opplevd dyp krise i livene sine, og har siden starten i 1988 jobbet spesielt med mennesker som lider av posttraumatiske stressforstyrrelser, kronisk eller utsatt sorg.

Forskning omkring krisehendelser er også en prioritet ved senteret, som har publisert en rekke arbeider i form av bøker og artikler. Fagfolk fra inn- og utland besøker senteret, og ansatte bistår kommuner over hele landet. Senteret holder også kurs for å bidra til kompetanseheving på sykehus.

I tillegg til en orientering om arbeidet som drives her, ble to tema belyst spesielt: Spesialister i psykologi, Marianne Straume og Elin Hordvik, foredro om barn og sorg, og sosiolog og dr philos Kari Dyregrov holdt foredraget Styrking av nettverksstøtte etter brå død.
 

Kronprinsesse Mette-Marit har vært beskytter for Rådet for psykisk helse siden 2001.
 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Presentasjon av Holbergs internasjonale minnepris laget av Bergen Student-TV, på oppdrag fra Holbergprisen.