Hopp til hovedinnhold

Mottok Forsoningspris

I dag mottok Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon Blanche Majors Forsoningspris under et besøk til Aktive Fredsreiser i Risør. Kronprinsen får prisen for sitt engasjement i Global Dignity og innsatsen i kjølvannet av 22. juli.

13.06.2012

Hvert år deler Aktive Fredsreiser ut Blanche Majors Forsoningspris til personer eller organisasjoner som engasjerer seg i forsoning og forsoningsprosesser. Kronprinsen får prisen for sitt arbeid med Global Dignity. Hvert år deltar tusenvis av norske ungdommer på Global Dignity Day - en dag der elvene lærer om og diskuterer begrepet verdighet og hvordan de selv kan bidra til å øke andre menneskers verdighet.

I tillegg mener juryen at Kronprinsen framsto som en forsoningsskapende profil i tiden etter 22. juli.

Blanche Major

Ungarske Blanche Major var 19 år gammel da hennes foreldre og 30 andre slektninger ble sendt i gasskammeret i Auschwitz - Birkenau. I løpet av ett kvarter mistet Blanche og søsteren hele sin familie.

I dag bor Blanche Major i Oslo, og er en av rådgiverne for Aktive Fredsreiser. Hun reiser mye rundt på skoler, hvor hun forteller nøkternt og engasjert om sin uhyggelige historie.

Forsoning som nøkkel

Vi kan ikke velge bort det som har skjedd. Men vi kan velge hvordan det skal påvirke våre liv og våre omgivelser, sa Kronprins Haakon i takketalen sin i dag. Han fortsatte:

Forsoning er et godt og viktig ord. Noen synes det kanskje høres passivt ut – men jeg tenker på forsoning som noe aktivt. Noe vi bestemmer oss for. Det handler om hvordan vi velger å leve med det vi har opplevd, sett og erfart – hvordan vi tar det videre i livet vårt. Jeg tror forsoning er en nøkkel – ikke bare i fredsarbeid – men i alle menneskelige relasjoner. Ikke minst i forholdet til oss selv.

Viktig holdningsskaper for norsk ungdom

Aktive Fredsreiser formidler holdningsskapende tematurer og såkalte dokumentasjonsreiser for ungdom. Reisene er også kjent som «Hvite busser til Auschwitz» og over 280 000 norske ungdommer har vært med på en slik tur.

På reisene besøkes flere av konsentrasjonsleirene fra 2. verdenskrig og ungdom får innsikt i hva som skjedde under krigsårene. Samtidig trekkes det linjene til vår egen samtid ved å legge vekt på informasjon om menneskerettigheter, fred og forsoning.

Helga Arntzen, lederen av Aktive Fredsreiser, mottok i 2006 Kongens fortjenestemedalje i gull for sin store innsats for fredsarbeid på nasjonalt plan.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook