Hopp til hovedinnhold

Kongeparene i Tromsø

I dag morges gikk to Kongepar i land i Tromsø. Deres Majesteter Kong Carl Gustaf og Dronning Silvia er på offisielt besøk i Norge, og vår egen Konge og Dronning er vertskap for besøket.

19.06.2013

Klimautfordringer og nordisk forskningssamarbeid sto sentralt på agendaen i dag.

Miljø i Arktis

Med hovedkontor i Tromsø driver Framsenteret tverrfaglig forskning på miljø og klima. Fem hundre forskere fra et tyvetalls ulike organisasjoner kombinerer kunnskap fra naturvitenskap, teknologi og samfunnsvitenskap for å forstå utviklingen.

Kongeparene fikk en innføring i senterets virksomhet og status på områder som klimautviklingen i Arktis, arbeidet i Arktisk råd og problematikk rundt forsuring av havet. De fikk også en orientering om BarentsWatch: En tverrfaglig informasjons- og overvåkningsportal for alle kyst- og havområdene våre, og et pionerprosjekt i verdenssammenheng.

Møtet fant sted ved Polarmuseet.

Vitensenteret

På Vitensenteret ved Universitetet i Tromsø fortalte rektorene Jarle Aarbakke og Lena Gustafsson om samarbeidet som finner sted mellom universitetene i Tromsø og Umeå. Marin bioprospektering – jakten på utnyttbare molekyler fra marint materiale - er ett av områdene det samarbeides om, og her finnes spennende muligheter for nordområdene.

Fra Vitensenteret ble Kongeparene ledsaget langs Geologivandringen - en sti gjennom bjørkeskogen med fokus på lokal geologi – til verdens nordligste botaniske hage.

På 70 grader nord

Med beliggenhet på nesten 70 grader nord er den botaniske hagen i Tromsø verdens nordligste. Men til tross for en plassering som tilsvarer det nordlige Alaska, gjør Golfstrømmen vintrene langt mildere enn kartet skulle tilsi.

Professor Arve Elvebakk ga Kongeparene en omvisning i hagen. Her finnes planter fra ulike deler av verden, men spesialiteten er arktisk-alpin vegetasjon. Arktiske planter og høyfjellsplanter vokser gjerne blant stein og klipper, noe som er gjenskapt i form av fjellhager.

Nordnorsk Kunstmuseum

«Sølvbryllupsgaven» vises for tiden ved Nordnorsk Kunstmuseum.  Utstillingen rommer folkets gaver til Kong Oscar og Dronning Sophies sølvbryllup i 1882, og er en del av utstillingsrekken «Den kongelige reise» som var Regjeringens gave til Kongeparets 75-årsdager i 2012.

Kongeparene fikk en omvisning, både i denne utstillingen og i «Oscar II i Nord-Norge» som vises parallelt.

Det ble også anledning til å besøke utstillingen «Samiske historier», der det ble fokusert spesielt på utvalgte verker av Iver Jåks, Aslaug Juliussen og Britta Marakatt-Labba .

Felles arbeidsmarked

På Tromsø bibliotek ga Foreningen Norden de to Kongeparene en orientering om situasjonen på det felles-nordiske arbeidsmarkedet. De kongelige fikk også muligheten til å snakke med tolv svenske arbeidstakere som til sammen representerte en rekke ulike bransjer. De arbeider alle i Norge og kunne dele av sine personlige erfaringer.

Avsluttet med byvandring

Besøket ble avsluttet i ettermiddag med en vandring gjennom byen. Det ble tre stopp under veis:

Foran en bakvegg med bilder fra sildefisket presenterte Norges Sjømatråd Norge som sildeprodusent – og Sverige som mottaker av store mengder sild gjennom generasjoner. Sild er tradisjon og kultur i begge land.

Tromsdalen Kulturhus viste fram «nysirkus» - en form for sirkus der historiefortellingen er viktig. De driver Norges eldste sirkusskole for barn, og barna viste fram en helt egen sirkusforestilling, full av luftig akrobatikk.

Den siste standen hadde NRKs Hurtigruten minutt for minutt som tema. Kaptein Geir Arne Johannessen, som førte MS Nord Norge under programmet, fortalte om den historiske sendingen.

Herfra gikk Kong Harald, Kong Carl Gustaf, Dronning Silvia og Dronning Sonja over i en hestevogn, som tok Kongeparene tilbake til Kongeskipet Norge.



Det norske og det svenske kongeparet besøker Tromsø (Foto: Det kongelige hoff)

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook