Hopp til hovedinnhold

Aids på dagsorden i New York

− Vi er 30 år inne i hiv-epidemien, og det har vært store fremskritt. 10 millioner mennesker får i dag livsforlengende, antiretroviral behandling, sa H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit i sin innledning på konferansen Social Good Summit søndag.

22.09.2013

I dialogmøtet møtte Kronprinsessen og Pablo Aguilera i HIV Young Leaders Fund med rundt 50 innovative teknologientusiaster for å utfordre dem på hvordan UNAIDS kan nå frem med budskapet sitt gjennom nye medier og kommunikasjonsverktøy.

Kronprinsesse Mette-Marit pekte på at kampen mot aids og mot diskriminering av hiv-positive langt i fra er over. Sammen med UNAIDS arbeider hun for å sikre et sterkt engasjement for hiv også etter at tusenårsmålene går ut i 2015.

Selv om færre smittes og færre dør, vil vi ikke klare å nå FNs tusensårsmål om aids. Det må gjøres en kraftanstrengelse for å stoppe spredning av aids, sikre behandling til alle som trenger det og kjempe mot uvitenhet, tabuer og fordommer.

Debatterte bruken av nye medier

Konferansens hoveddel var lagt til kultursenteret 92nd Street Y i New York. Kronprinsessen var invitert til å delta i åpningsdebatten med temaet «Hvordan vil teknologi, data og digitale medier forme vår verden de neste 15 årene».

I panelet satt også New Zealands tidligere statsminister Helen Clark og nå leder for FNs utviklingsprogram UNDP, tidligere visepresident i Sør-Afrika og leder for FNs kvinneorganisasjon Phumzile Mlambo-Ngcuka og Paul Polman i selskapet Unilever. Debatten ble ledet av Stacy Martinet, markedssjef i Mashable, et britisk-amerikansk nettsted for nyheter innen sosiale medier som Facebook, YouTube, Gmail, Twitter, Amazon og Pinterest.

Social Good Summit er en konferanse om nye medier, teknologi og utvikling. Den arrangeres parallelt med FNs høynivåuke, og bak konferansen står blant annet Mashable, United Nations Foundation, FNs utviklingsprogram og Bill & Melinda Gates Foundation.

Spesialutsending UNAIDS

I sin rolle som spesialutsending for UNAIDS har Kronprinsessen hatt et spesielt fokus på å sikre ungt lederskap i aidsarbeidet.

Unge er de mest sårbare for aidsepidemien. På verdensbasis er 40 prosent av alle nysmittede i aldersgruppen 15 til 24 år. Hver dag blir 2.400 unge smittet. De unge vet best hvordan det er å være ung, hvordan man snakker til unge mennesker og hva slags behov unge har.

Kronprinsesse Mette-Marit deltar også på det årlige møtet til Clinton Global Initiative som starter på mandag, der hun vil følge opp sitt arbeid innen global kvinnehelse og for UNAIDS.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook